Cetățenii moldoveni, sprijiniți să muncească în Polonia

  • 13 Martie 2014 14:34
Cetățenii moldoveni, sprijiniți să muncească în Polonia

Polonia promite sprijin cetățenilor moldoveni dornici să muncească în această țară, odată cu liberalizarea regimului de vize.

Ministrul polonez al protecției sociale, Władysław Kosiniak-Kamysz, aflat în vizită la Chișinău, a împărtășit experiența țării sale în ceea ce privește protecția socială și a promis sprijin Republicii Moldova pe calea integrării europene. 

Ministrul polonez al protecției sociale, Władysław Kosiniak-Kamysz, a subliniat că muncitorii din Republica Moldova, la fel ca și cei din Ucraina beneficiază deja de înlesniri la angajarea în Polonia, precum obținerea într-un timp mai scurt a permisului de muncă. Totodată, se vor depune eforturi pentru indentificarea mai multor oferte de angajare pentru cetățenii moldoveni, odată cu liberalizarea regimului de vize, a subliniat oficialul polonez.

În luna septembrie a anului trecut a fost semnat Acordul de protecție socială dintre Republica Moldova și Polonia, care va oferi posibilitate cetățenilor moldoveni ce muncesc în Polonia să primească pensii poloneze. 

Potrivit Valentinei Buliga, în Polonia muncesc aproape 3000 de cetățeni moldoveni, în domenii ca agricultură, industria ușoară și serviciile.

Ministrul moldovean a adăugat că este interesată de experiența Poloniei în domeniul asigurărilor sociale, mai ales a agricultorilor, care achită contribuții mai mici în comparație cu alte categorii de persoane, însă le achită în proporție de 99 la sută.

Ministrul polonez, Władysław Kosiniak-Kamysz, a mai subliniat că în țara sa sistemul de asigurări sociale a fost recroit cardinal, prin  măsuri radicale, pentru că Polonia, la fel ca și Repuiblica Moldova, se confruntă cu o gravă problemă demografică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Cer fragmentat
Umiditate:76 %
Vint:6,17 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău