Cetățenii din Transnistria, îngrijorați de planurile Kremlinului (Jurnal de Chișinău)

  • 25 Martie 2014 08:46
Cetățenii din Transnistria, îngrijorați de planurile Kremlinului (Jurnal de Chișinău)

REVISTA PRESEI DIN 25 MARTIE

Cetățenii din Transnistria, îngrijorați de planurile Kremlinului, titrează Jurnal de Chișinău, care relevă că în satul Dubău, situat la hotar cu Ucraina, au fost aduși săptămâna trecută peste 200 de militari ruși cazați în școala din sat. Jurnalista Svetlana Corobceanu a încercat să afle care e starea de spirit a oamenilor din această regiune, ce cred despre evenimentele din Ucraina, dacă susțin poziția autorităților de la Chișinău care planifică să semneze în vara anului curent Acordul de Asociere cu UE și cum concep mesajul autorităților secesioniste care speră ca Transnistria să fie alipită la Rusia.

În contextul evenimentelor din Ucraina, Mircea V. Ciobanu se întreabă în Jurnal de Chișinău Ce ne așteaptă pe noi? Soluțiile pentru noi, în context, sunt la suprafață: avem nevoie de o acoperire internațională serioasă: NATO și UE. Avem nevoie de schimbarea formatului și de schimbarea garantului în Transnistria. Trebuie să cerem ferm retragerea armatei străine de pe teritoriul Republicii Moldova, ca potențial factor detonator.

Propaganda rusească, de neoprit în Republica Moldova, mai avertizează Jurnal de Chișinău. Posturile TV rusești difuzează nestingherit pe teritoriul Republicii Moldova produse în care promovează separatismul și anexarea teritoriilor străine. De multe ori, aceste mesaje promovează xenofobia și șovinismul. Consiliul Coordonator al Audiovizualului nu poate interveni în politica editorială a posturilor TV și susține că responsabil de securitatea informațională a Republicii Moldova este Consiliul Suprem de Securitate.
Și C. Tănase referă în Timpul la același subiect. În cazul Crimeii rușii au câștigat strălucitor războiul informațional. Dacă rușii ar dori, ar câștiga acum și războiul cu R. Moldova fără să tragă un foc de armă, fiindcă au aici, sub pretextul asigurării „pluralismului politic”, practic toate televiziunile din Chișinău lucrează pentru promovarea punctului de vedere rusesc, spre deosebire de presa din Rusia care nu-și permite un asemenea lux. O armată întreagă de politicieni și „analiști politici” promovează nestingheriți „argumentele” Moscovei și, în consecință, eforturile conducerii de apărare a independenței noastre statale, dacă sunt sincere, au efectul apei care se scurge în nisip.

Comentatorul Nicolae Negru observă în Ziarul Național că după mai multe luni de relativă înțelegere și conlucrare fructuoasă, în cadrul Coaliției Proeuropene se coace un conflict: PLDM și PDM nu agreează candidatul PLR la scaunul de ministru al Apărării. Potrivit autorului, acum nu e momentul unei dispute sterile. Nu e cazul să se facă paradă de „algoritm”. Amorul propriu trebuie lăsat la o parte în favoarea interesului național. Ministrul Apărării trebuie să fie al tuturor, și, prin urmare, dacă partenerii nu îl acceptă, trebuie selectat un alt candidat.

Peste 90 de kilometri de drum intră în reparație după Paști, titrează Adevărul. până pe 21 aprilie, trei companii străine vor începe lucrările pentru reabilitarea șoselelor naționale ce leagă Capitala cu localitățile Sculeni și Giurgiulești. Timp de doi ani, urmează să fie construit și un drum de ocolire a orașului Ungheni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:46 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău