Cetățenii care revin cu traiul din Franța vor beneficia de sprijin pentru inițierea unei afaceri

  • 02 Octombrie 2017 14:35
0%
00:00:00
00:00:00

Cetățenii moldoveni care se află în Franța și vor să revină în Republica Moldova vor putea beneficia de sprijin pentru reintegrarea socială și chiar pentru inițierea unei afaceri. Un acord în acest sens a fost semnat luni, 2 octombrie, de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova cu Oficiul Francez pentru Imigrare și Integrare. Numărul prevăzut al celor care vor putea fi ajutați este nelimitat și de aceste facilități de reîntoarcere vor putea beneficia și persoanele care se află ilegal în Franța. 

Sprijinul va fi acordat pe trei direcții. Pentru reintegrare socială, ajutorul va fi pe un termen de până la 6 luni și se va ridica la 400 de euro pe lună și câte 300 de euro pentru fiecare copil. Pentru integrarea în câmpul muncii, cetățenii moldoveni vor beneficia de formare profesională, dar și de un adaos de 50 la sută la salariu, timp de un an. De asemenea, vor fi acordate resurse și pentru inițierea unor afaceri, cu monitorizarea activității timp de un an.

De prevederile acestui acord vor putea beneficia cetățenii Republicii Moldova deja reîntorși din Franața cu un ajutor pentru reîntoarcere acordat de Oficiul Francez pentru Imigrare și Integrare. Cererea trebuie depusă în acest caz în termen de maxim trei luni de la plecarea din Franța. De asemenea, vor putea beneficia persoanele care se află în Franța la sfârșitul perioadei de ședere legală, în calitate de studenți sau beneficiari ai unui acord bilateral, al căror permis de ședere expiră în maxim trei luni de la depunerea cererii pentru reintegrare. Acordul permite și ajutorul pentru cetățenii moldoveni care se află ilegal în Franța, a subliniat directorul general al Oficiului Francez pentru Imigrare și Integrare, Didier Leschi.

„Este un ajutor pentru cei care nu sunt în situație legală în Franța. Este o alternativă la expulzarea forțată. De asemenea, este un sprijin pentru studenții care se află la sfârșitul aflării lor în Franța și titlul lor de ședere nu va fi reînnoit și trebuie să se întoarcă în Moldova.”

Acesta acord va permite reintegrarea în câmpul muncii și în societate a migranților moldoveni, precum și reîntregirea familiilor, a subliniat ministrul adjunct al  Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Anastasia Oceretnîi.

„Impactul acestui acord se referă la o reintegrare mai bună a cetățenilor Republicii Moldova pe piața forței de muncă, de reintegrarea a cetățenilor reîntorși din Franța din perspectiva consolidării familiilor rămase în Republica Moldova, pe valorificarea capacităților și cunoștințelor obținute în Franța.”

Potrivit datelor misiunilor diplomatice și consulare, în Franța ar fi ceva mai mult de 3000 de cetățeni moldoveni, dar numărul real al acestora ar putea fi mult mai mare, a mai spus Anastasia Oceretnîi.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău