Cetățenia R. Moldova nu va mai putea fi obținută prin mandatar

  • 30 Mai 2015 13:17
Cetățenia R. Moldova nu va mai putea fi obținută prin mandatar

Depunerea cererii de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin mandatar nu va mai fi posibilă.

Un proiect de modificare a Legii cetățeniei în acest sens este propus pentru consultări publice de către Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, transmite IPN.

MTIC precizează că în ultimul timp se atestă o sporire esențială a numărului solicitanților de cetățenie, dar și a tentativelor de obținere a acesteia prin fraudă, prezentând documente false.

Actualmente cererea pentru dobândirea sau redobândirea cetățeniei Republicii Moldova este adresată președintelui Republicii Moldova și se depune personal sau prin mandatar, ultimul dispunând de procură autentificată de notar, la organul teritorial al MTIC, în a cărui rază solicitantul își are domiciliul. În cazul persoanei cu domiciliul legal în străinătate, cererea este depusă la misiunile diplomatice ale Republicii Moldova sau la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Potrivit autorilor proiectului, autenticitatea procurilor eliberate în statele străine nu poate fi verificată, ceea ce reduce eficiența procesului de control a documentelor prezentate. Eliminarea posibilității de dobândire a cetățeniei în bază de mandat va constitui o oportunitate pentru eliminarea cazurilor ilicite de obținere a cetățeniei, va contribui la consolidarea securității Republicii Moldova în vecinătatea estică a Uniunii Europene.

Prin altă modificare în legea menționată, se propune excluderea din lista de documente necesare pentru dobândirea și redobândirea cetățeniei a adeverinței privind neapartenența la cetățenia anterioară sau a adeverinței despre aprobarea renunțării la această cetățenie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,12 m/s
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
18
Sat
22
Arhivă Radio Chișinău