Cetatea Tighina are nevoie de intervenții urgente care să asigure conservarea, experți

  • 05 Februarie 2020 10:07
Cetatea Tighina are nevoie de intervenții urgente care să asigure conservarea, experți

Cetatea Tighina are nevoie de intervenții urgente care să asigure conservarea construcției. Printre cele mai serioase probleme ale fortăreței se numără golurile rămase ziduri după degradarea unor bârne de lemn, temelia șubredă a bastionului și starea degradată a unuia dintre turnuri.

Acestea sunt concluziile expertizei tehnice realizate de o companie italiană în cadrul unui proiect susținut de Uniunea Europeană și implementat de PNUD Moldova, transmite IPN.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării precizează într-un comunicat de presă că specialiștii au efectuat și săpături în câteva locuri pe teritoriul citadelei. În timpul acestor lucrări, supravegheate de un arhitect de la Chișinău, au fost descoperite o monedă, două ghiulele, două străchini și două potcoave din secolele XVI-XVII, precum și mai multe fragmente ceramice din diferite perioade, care au fost transmise administrației cetății.

Proiectul de conservare a cetății va fi realizat de aceeași companie italiană. Lucrările de renovare urmează să fie efectuate de o altă societate, care va fi selectată până la sfârșitul anului în baza unui concurs desfășurat de Programul UE.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău