Cerul a devenit brusc violet. Cum se explică straniul fenomen observat într-un oraș din Suedia

  • 29 Noiembrie 2020 10:45
Cerul a devenit brusc violet. Cum se explică straniul fenomen observat într-un oraș din Suedia

Locuitorii din orașul Trelleborg din Suedia au văzut cum cerul de deasupra lor devine, în mod straniu, violet. S-a întâmplat la începutul lunii noiembrie, de mai multe ori, la căderea nopții. Întunericul era luminat brusc într-o culoare neobișnuită, cu tentă violet, spre marea supriză a celor 43.000 de locuitori ai acestui oraș din sudul Suediei. Imediat, fenomenul a dat naștere unui val de reacții, scrie Digi24.ro

Numai că nu a fost vorba despre un misterios fenomen meteorologic, cum au crezut mulți, ci despre efectul unei... noi metode agricole! La zece minute de oraș, se folosește un nou tip de iluminare pentru culturile de tomate. 

Roșii luminate „SF”

Dacă vara noaptea nu durează decât câteva ore în Suedia, iarna, în schimb, soarele apune repede, încă din primele ore ale după-amiezii, iar agricultorii sunt nevoiți să-și ilumineze serele pentru a le asigura plantelor lumina necesară pentru o bună dezvoltare. Însă în mod obișnuit, în afară de o „poluare luminoasă” cauzată de iluminarea masivă a câmpurilor, nu fusese observată nicio culoare stranie pe cer. 

Pentru a găsi originea culorii violet în care s-a colorat cerul la Trelleborg, trebuie să ieși din oraș și să mergi la Gislöv, o comună situată la 7 kilometri depărtare. Acolo, se folosește un nou tip de iluminat pentru a favoriza cultivarea roșiilor.

Ca să reducă mai ales consumul de energie, fermierii locali au decis să renunțe la sistemele lor clasice de iluminare a serelor și să opteze pentru un nou sistem pe bază de LED-uri cu lumină violet. 

În fiecare seară este aprins dispozitivul care emite, pe una dintre cele mai vaste culturi de tomate din Suedia, o lumină mov. Nu numai că ar fi în avantajul plantelor, dar lumina LED-urilor ar stimula și creșterea producției, după cum a relatat televiziunea Svt Nyheter.

Problema este că atunci când se evaporă apa, iar norii groși și joși plutesc în atmosferă, lumina se reflectă pe o suprafață vastă în atmosferă și de aici „luminarea” în mov a cerului.

Localnicii sunt deranjați

Însă locuitorii din zonă, începând cu cei din comuna Gislöv și până la cei din Trelleborg, se plâng că lumina ajunge până în casele lor. Așa se face că din 6 noiembrie, fermierii au început să stingă luminile cu LED între orele 17:00 și 23:00.

Responsabilul cu mediul al orașului Trelleborg, Mikael Norén, a declarat că producătorilor li s-a cerut o soluție și un plan mai amplu pentru a evita alte neplăceri provocate localnicilor.

Proprietarii caută acum soluții pentru ca noua metodă cu LED-uri, ce ar fi trebuit să le aducă economii la energie și o producție mai bună de roșii, să nu mai nemulțumească pe nimeni. Într-un comunicat, ei au anunțat că vor opri „creșterea roșilor pe durata serii”, în căutarea altor soluții. Pentru ei, este un pas înapoi, dar intenția nu a fost de a-i enerva pe localnici, au dat asigurări agricultorii.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău