Certificatul verde ar urma să devină obligatoriu în Italia pentru accesul în restaurante, mijloace de transport și alte zone aglomerate

  • 22 Iulie 2021 12:53
Certificatul verde ar urma să devină obligatoriu în Italia pentru accesul în restaurante, mijloace de transport și alte zone aglomerate

Certificatul sanitar verde ar putea să devină obligatoriu în Italia de la începutul lunii august, pentru evenimente cu număr mare de oameni, dar și în locuri aglomerate, precum piscine, săli de sport și chiar mijloace de transport în comun. Autoritățile din Peninsulă ar încerca astfel să limiteze răspândirea variantei Delta, relatează publicația italiană La Stampa, citat de digi24.ro.

Cei 38 de milioane de italieni care și-au descărcat deja codul QR pentru certificatul verde vor avea liber la călătorii. De cealaltă parte, vor fi libertăți limitate pentru cei care nu s-au vaccinat, nu au avut COVID-19 sau pentru cei care nu vor să cheltuie 20 de euro pentru un test ori de câte ori vor să iasă la o pizza sau la un film, mai scrie sursa citată.

Numărul cazurilor a crescut în Italia

Varianta Delta face ca numărul infectărilor să crească în Italia, miercuri fiind 4.259 cazuri noi față de 3.558 din ziua precedentă. În aceste condiții, ori se revine la restricții dure, ori se încearcă limitarea infectărilor permițând doar celor imunizați sau celor care au un test negativ să intre în locurile aglomerate. Măsurile se află pe lista de propuneri a autorităților italiene, mai scrie sursa citată.  Guvernul ar urma să stabilească noi parametri de risc pentru regiunile din Italia și reglementarea certificatului verde, care ar trebui să ajungă joi pe masa Consiliului de Miniștri.

Certificat verde obligatoriu pentru accesul în spații aglomerate

Așadar, accesul în cinematografe și teatre, meciuri și concerte mari, mijloace de transport și discoteci, piscine și săli de sport, congrese și, poate, chiar și baruri și restaurante în interior ar urma să se facă doar cu certificatul verde.

Fără certificatul verde, aproape toate locurile de divertisment devin inaccesibile. Certificatul verde va fi folosit pentru sala de sport sau piscină, pentru cinema sau teatru, pentru cumpărături în centre comerciale, conferințe și târguri în interior și discoteci. Green Pass va fi, de asemenea, folosit pentru evenimente majore, sportive și altele, cum ar fi concertele.

În ce privește restaurantele de interior, dezbaterea este încă deschisă, dar și aici autoritățile iau în calcul ca certificatul verde să devină obligatoriu. Clienții care intră fără permis riscă o amendă de 400 de euro, în timp ce proprietarii restaurantelor, dacă nu cer green pass-ul la intrare, riscă închiderea pe 5 zile.

Pentru a nu-i discrimina pe tinerii care ar fi vrut să se vaccineze, dar nu au putut din lipsa serurilor, statul le-ar putea oferi teste COVID gratuite.

Cerințele pentru obținerea certificatului verde sunt: ambele doze de vaccin făcute, test negativ sau dovada vindecării de COVID. Nu este nevoie de certificat pentru copiii sub 12 ani. Potrivit La Stampa, citat de Mediafax, certificatul ar putea fi eliberat la început după o singură doză de vaccin, iar de la 1 septembrie va fi eliberat numai pentru cei vaccinați cu schemă completă. 

De asemenea, Guvernul italian ia în calcul să extindă starea de urgență, care expiră pe 31 iulie, mai scrie sursa citată. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău