Certificatul digital european COVID-19 intră oficial în vigoare în Uniunea Europeană, amenințată de răspândirea variantei Delta

  • 01 Iulie 2021 08:00
Certificatul digital european COVID-19 intră oficial în vigoare în Uniunea Europeană, amenințată de răspândirea variantei Delta

Certificatul digital european COVID-19 intră oficial în vigoare joi, cu obiectivul de a relansa vara aceasta călătoriile în interiorul Uniunii Europene, aflată însă sub amenințarea unor noi perturbări legate de varianta Delta a coronavirusului, scrie AGERPRES.

''Toate statele membre, cu excepția Irlandei'', țară care a fost afectată de un atac cibernetic, sunt ''din punct de vedere tehnic'' pregătite pentru intrarea în vigoare a acestui certificat, a anunțat miercuri comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, citat de agenția EFE.

Certificatul digital european COVID-19 este gratuit și recunoscut în cele 27 de state membre ale UE, plus Elveția, Liechtenstein, Islanda și Norvegia.

Numeroase state membre au început emiterea lui încă înainte de data oficială a intrării în vigoare, 1 iulie, dată de la care documentul este acceptat în întregul spațiu european.

Cu acest document titularul său atestă dacă a fost vaccinat anti-COVID-19, dacă a fost testat negativ pentru COVID-19 sau dacă a trecut recent prin această boală și poate astfel să fie considerat imunizat.

Revine fiecărei țări membre să decidă dacă, în plus față de testele PCR, acceptă și testele antigen rapide. Comisia Europeană recomandă acceptarea ambelor și armonizarea valabilității lor, sugerând ca testele PCR (negative) valabile să fie efectuate cu până la 72 de ore înaintea sosirii și cele antigen cu până la 48 de ore.

Pentru a dovedi o infectare anterioară este necesar un test PCR pozitiv nu mai vechi de 180 de zile, termen pe care statele membre au libertatea să-l reducă; testele serologice nu sunt încă acceptate.

Vaccinurile acceptate pentru acest certificat sunt cele autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), și anume Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca și Johnson&Johnson. Dar statele membre pot accepta și alte vaccinuri, cum este cazul Ungariei, care folosește de asemenea vaccinul rusesc Sputnik.

Certificatul digital european COVID-19 va fi valabil 12 luni. El conține un cod QR și o semnătură electronică ce atestă autenticitatea sa. Poate fi prezentat autorităților în varianta digitală pe smartphone sau imprimat.

În baza acestui certificat titularul său este scutit de carantină sau de testare suplimentară la sosirea într-un stat din UE, dar chiar și așa statele membre pot reintroduce astfel de restricții în cazul celor sosiți din alte state membre sau regiuni ale acestora unde situația epidemiologică s-a deteriorat, adică unde se înregistrează o creștere a numărului infectărilor sau răspândirea unor variante mai contagioase ale coronavirusului, cum ar fi de exemplu cazul variantei Delta a coronavirusului.

O astfel de măsură a fost deja luată de Germania, care a interzis practic călătoriile către și dinspre Portugalia după ce varianta indiană a coronavirusului (varianta Delta) a devenit predominantă în această țară.

Este util în acest sens website-ul 'Re-open EU', care precizează condițiile aplicabile în diferitele state europene.

Într-o scrisoare adresată miniștrilor europeni de interne, comisarii europeni Didier Reynders (justiție), Thierry Breton (piață internă) și Stella Kyriakides (sănătate) le-au cerut statelor membre să implementeze acest certificat de manieră ''coerentă'' și să fie vigilente în fața variantei Delta a coronavirusului, care până la finele lunii august ar putea reprezenta circa ''90% din infecții'' pe ansamblul Uniunii Europene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
5,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:3,09 m/s
Sat
7
Sun
8
Mon
10
Tue
12
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău