Certificatele digitale COVID eronate sau frauduloase vor fi invalidate automat pe întreg teritoriul UE

  • 21 Martie 2022 16:25
Certificatele digitale COVID eronate sau frauduloase vor fi invalidate automat pe întreg teritoriul UE

Comisia Europeană a adoptat luni, 21 martie, un mecanism UE care permite revocarea certificatelor digitale COVID UE frauduloase sau eronate. Prin această măsură, odată ce un certificat este revocat într-un stat membru, acesta va apărea ca fiind invalid și în alte state membre, se arată într-un comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Sursa citată precizează că, de la lansarea sistemului de certificate digitale COVID al UE, în iulie 2021, au fost emise peste 1,7 miliarde de certificate. În plus, certificatul UE a devenit un standard global, conectând nu numai cele 27 de state membre ale UE, ci și 35 de țări terțe la sistemul UE. 

Datorită rolului său de succes în a contribui la ridicarea restricțiilor de călătorie, certificatele UE au devenit uneori o țintă pentru fraudatori, dar numărul total de certificate emise în mod fraudulos sau eronat rămâne foarte scăzut.

Atunci când se detectează fraude sau greșeli, este important ca certificatele în cauză să poată fi revocate. În timp ce mai multe state membre au implementat deja sisteme de revocare la nivel național, noul sistem la nivelul UE va permite revocarea transfrontalieră sigură și eficientă prin intermediul EU Gateway. Această îmbunătățire ar trebui să consolideze și mai mult încrederea în sistemul de certificate digitale COVID al UE.

În februarie 2022, Comisia a propus să prelungească Regulamentul UE privind certificatul digital COVID până la 30 iunie 2023. Prelungirea propusă are ca scop asigurarea operabilității sale dincolo de data inițială de expirare a acestuia, iunie 2022, întrucât până în prezent nu este clar cum va evolua situația după vară.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău