Cererile pentru redobândirea cetățeniei române s-au dublat în Basarabia de Sud, regiunea Odesa din Ucraina

  • 04 Noiembrie 2018 10:10
Cererile pentru redobândirea cetățeniei române s-au dublat în Basarabia de Sud, regiunea Odesa din Ucraina

Numărul cererilor depuse pentru redobândirea cetățeniei române în s-a dublat în Basarabia de Sud, regiunea Odesa din Ucraina, unde locuiesc peste 150 de mii de etnici români. Creșterea s-a înregistrat după ce, în 2017, au fost eliminate taxele consulare, care se ridicau la echivalentul a 300 de dolari pentru o persoană. 

"Sumele acestea contau, și atunci, pentru ei, orice serviciu consular pe care îl pot cere acum devine mai atractiv pentru că totul e gratuit", a declarat Emil Rapcea, consulul general al României la Odesa, citat de TVR Moldova.

Și numărul asociațiilor care promovează identitatea românească în zonă a crescut. Sunt 5 acum.

"Am reusit să înregistrăm prima asociație în orașul Ismail. (..) S-a înființat prima asociație a românilor din orașul Reni - 'Reni', așa se numește", spune Valentin Stroia, director în cadrul administrației orașului Ismail.

Chiar dacă statul român le oferă elevilor o bursă de studiu de 50 de dolari pe lună, cea mai mare problemă rămâne lipsa accesului la limba maternă.

"Cu 27 de ani în urmă, când Ucraina a devenit stat suveran, erau 80 de școli cu predarea integrală în limba română (...) Acum au rămas numai două școli. Celelalte sunt școli mixte", subliniază publicistul Vadim Bacinschi.

Pentru comunitățile de români din Basarabia de Sud, Odesa este mai aproape decât Bucureștiul. Oamenii își câștigă traiul cum pot. Iar Ucraina nu recunoaște dubla cetățenie. Din acest motiv, mulți etnici români din regiunea Odesa ezită să depună acte pentru redobândirea unui drept istoric.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău