Cerere de patru ori mai mare pentru ARMAMENTUL românesc

  • 11 Iunie 2015 13:19
Cerere de patru ori mai mare pentru ARMAMENTUL românesc

Compania Națională Romarm SA, principalul producător și exportator direct de produse militare din România, se luptă cu o avalanșă de comenzi, în principal muniție și arme pentru infanterie, în marte parte din Orientul Mijlociu, dar nu poate face față cu capacitatea actuală de producție, scrie zf.ro. „La momentul actual aproape că nu putem produce pe cât…

Compania Națională Romarm SA, principalul producător și exportator direct de produse militare din România, se luptă cu o avalanșă de comenzi, în principal muniție și arme pentru infanterie, în marte parte din Orientul Mijlociu, dar nu poate face față cu capacitatea actuală de producție, scrie zf.ro.
 
„La momentul actual aproape că nu putem produce pe cât s-ar cere. Ar trebui să producem de trei-patru ori mai mult pentru a face față tuturor cererilor pe care le avem“, afirmă Floarea Șerban, directorul general al companiei și prima femeie cu gradul de general din România.
 
Romarm a avut anul trecut afaceri de 104,3 mil. lei (23,5 mil. euro), de peste două ori mai mari față de 49,1 mil. lei în 2013, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice. Profitul net al companiei de stat, chiar dacă a crescut de la nivelul infim de 0,03 mil. lei în 2013, tot a rămas nesem­ni­ficativ, de doar 0,3 mil. lei. Romarm are 15 filialele și are nevoie de investiții pentru repornirea unor fabrici și modernizarea utilajelor de producție. Așa este cazul fabricii de pulberi de la Făgăraș, unde compania vizează obținerea de la bugetul de stat a 0,4 mil. euro pentru construirea unei stații de tratare a apei reziduale, fără de care nu poate obține autorizația de mediu, pe care a pierdut-o în urmă cu doi ani.
 
Investiția ar urma să se deruleze pe o perioadă mai lungă de timp, iar „dacă totul merge conform planului, la sfârșitul anului 2017 fabrica ar putea funcționa la adevărata valoare“, afirmă Șerban.
 
Potrivit ministrului economiei Mihai Tudose, redeschiderea fa­bricii de pulberi de la Făgăraș ar urma să aibă loc în câteva luni. Totodată, Ministerul Economiei, proprietarul Romarm, spune că mai are în plan și transformarea fabricii de la Moreni, singura uzină din România care produce trans­portoare blindate, într-un  centru regional de mentenanță vehicule militare, în care încearcă să atragă parteneri din străinătate.
 
„Odată cu mentenanța vrem să creștem și nivelul vehiculelor de luptă. Este prematur să spunem cu cine vom semna un acord“, a mai spus Floarea Șerban.
 
În prezent, Romarm nu mai produce nici tancuri, nici alte vechicule blindate, dacă ar exista comenzi ferme, ar putea reîncepe producția într-un termen de aproximativ un an și jumătate.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,18
Câțiva nori
Umiditate:98 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău