Ceremonie la Auschwitz pentru comemorarea victimelor holocaustului romilor

  • 02 August 2020 18:05
Ceremonie la Auschwitz pentru comemorarea victimelor holocaustului romilor

Oficiali de stat și supraviețuitori s-au adunat duminică la lagărul de concentrare nazist de la Auschwitz-Birkenau, pentru a comemora victimele holocaustului romilor, relatează dpa, potrivit Agerpres.

În 2 august 1944, gardienii germani ai lagărului au lichidat în camerele de gazare circa 4300 de copii, femei și bărbați din așa-numitul sector pentru familii de romi.

Istoricii estimează că în timpul celui de-al doilea război mondial, în partea din Europa ocupată de naziști au fost uciși aproximativ o jumătate de milion de romi, dintre care 20.000 numai la Auschwitz.

La comemorarea de duminică au participat pentru prima oară împreună reprezentanți ai Bisericii Evanghelice (EKD) și ai Consiliului Central al Evreilor din Germania. Ei au depus coroane, iar președintele consiliului EKD, Heinrich Bedford-Strohm, s-a referit într-un discurs la rușinea antisemitismului în rândul creștinilor. Președintele Consiliului Central al Evreilor, Josef Schuster, a făcut un apel la solidaritate pentru democrație și împotriva comportamentului inuman.

Alți vorbitori, inclusiv Romani Rose, președintele Consiliului Central al Romilor din Germania, David Sassoli, președintele Parlamentului European, și Wolfgang Schaeuble, președintele Bundestag-ului (camera inferioară a parlamentului german), au insistat asupra necesității combaterii tuturor formelor de discriminare. Ei au cerut cercetarea în continuare a holocaustului romilor și combaterea discriminării actuale împotriva comunităților de romi.

Din cauza epidemiei de coronavirus, unele evenimente comemorative au avut loc online. Într-un comunicat pe internet, președinta Slovaciei, Zuzana Caputova, a afirmat că 'Astăzi, când ne reamintim tragedia holocaustului romilor, este obligația noastră, a politicienilor, să respingem ferm orice formă de rasism, antisemitism, ură față de romi, homofobie și alte forme de intoleranță'. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău