Ceremonie de comemorare cu ocazia Zilei Eroilor, la Țiganca

  • 09 Iunie 2016 18:45
Ceremonie de comemorare cu ocazia Zilei Eroilor, la Țiganca

O ceremonie de comemorarea ostașilor români căzuți pe câmpul de luptă s-a desfășurat joi, 9 iunie, de Ziua Eroilor Neamului, la Cimitirul de Onoare de la Țiganca, raionul Cantemir.

Evenimentul a marcat și aniversarea a 10-a de la inaugurarea cimitirului ostașilor români din această localitate.

Ceremonia a început cu un parastas în memoria ostașilor români, oficiat de un sobor de preoți, urmat de depuneri de coroane de flori cu panglici tricolore, salutul gărzii de onoare și de interpretarea imnurilor României și Republicii Moldova. 

La eveniment au fost prezenți Ambasadorul României la Chișinău, Marius Lazurca, ministrul Apărării Anatol Șalaru, atașatul militar al României în Republica Moldova, colonel Dumitru Neacșu, reprezentanți ai corpului diplomatic ai autorităților locale de pe ambele maluri ale Prutului dar și sute de localnici.

Ambasadorul Marius Lazurca a declarat că eroii români căzuți în diferite timpuri pe aceste meleagurisunt adevărați mucenici pentru că și-au dat viața pentru credință, neam și adevăr, iar generațiile viitoare le datorează recunoștința pentru jertfa lor supremă.

Ministrul Anatol Șalaru a prezentat în numele Armatei Naționale onorul soldaților români care și-au jertfit viața pentru idealurile pe care le-au avut și ale căror nume au rămas înscrise în Cartea Gloriei Românești.

La eveniment a fost prezent și Președintele Consiliului județean Prahova, Mircea Cozma, al cărui tată, Ion Cozma a participat la luptele de la capul de pod Țiganca. Acesa i-a înmânat ministrului moldovean al apărării o diplomă de excelență și Trofeul România 100 pentru aportul și susținerea perpetuării aminitirii eroilor români din toate timpurile.

Festivitatea de comemorare a veteranilor Armatei Române a fost completată de un recital de poezie și cântece patriotice, interpretate de elevii liceului Dimitrie Cantemir din Țiganca.

La ceremonie a fost ținut și un minut de reculegere în memoria celor 4 cetățeni români, decedați în urma prăbușirii unui elicopter SMURD lângă localitatea Haragâș, Cantemir.

Amintim că în bătălia de la capul de pod Țiganca, din vara anului 1941, și-au pierdut viața mii de ostași români, fiind considerată de istorici drept cea mai mare și mai sângeroasă bătălie pentru reîntregirea Țării.

În perioada sovietică Cimitirul de Onoare de la Țiganca a fost transformat în fermă de vite. A fost reconstruit în 2006, cu contribuția statului român, ceremonie la care a participat atunci și Majestatea sa Regele Mihai al României.
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău