Ceremonia de înmânare a premiilor Nobel are loc astăzi. Laureații anului 2023

  • 10 Decembrie 2023 10:25
Ceremonia de înmânare a premiilor Nobel are loc astăzi. Laureații anului 2023

Anual, la 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului Premiilor Nobel, Alfred Nobel (1896), se desfășoară ceremoniile oficiale de înmânare a Premiilor Nobel, transmite Agerpres.ro.

După cum se prevede în testamentul Nobel, premiile pentru Fizică, pentru Chimie, pentru Fiziologie sau Medicină și cel pentru Literatură sunt acordate la Stockholm, Suedia, în timp ce Premiul Nobel pentru Pace este acordat la Oslo, Norvegia. Din 1969, la ceremonia de la Stockholm este acordat un premiu suplimentar – Premiul Sveriges Riksbank pentru Științe Economice în memoria lui Alfred Nobel, potrivit www.nobelprize.org, scrie Agerpres.

La Stockholm, laureații primesc medalia și diploma Premiului Nobel de la regele Carl XVI Gustaf al Suediei. Ceremonia de decernare se desfășoară în Sala de Concerte din Stockholm. Medalia Premiului Nobel, concepută de renumitul sculptor norvegian Gustav Vigeland, este realizată din aur masiv și reprezintă portretul lui Alfred Nobel.

La Oslo, Premiul Nobel pentru Pace este înmânat de președintele Comitetului Nobel Norvegian în prezența regelui Harald al V-lea al Norvegiei. Ceremonia de premiere se desfășoară în sediul Primăriei din Oslo.

Fiecare laureat este așteptat să susțină o prelegere înainte de a-și primi premiul, prelegere care este transmisă în direct pe www.nobelprize.org.

Laureații anului 2023 sunt:

Laureații Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină: Katalin Kariko (Ungaria, n. 17 ian. 1955) și Drew Weissman (SUA, n. 7 sept. 1959), recompensați pentru ”descoperirile lor despre modificările bazei de nucleotide care au permis dezvoltarea unor vaccinuri cu ARN mesager eficiente împotriva COVID-19”.

Cercetătorii Pierre Agostini (SUA, n. 23 iul. 1941), Ferenc Krausz (Germania, n. 16 mai 1962) și Anne L’Huillier (Franța, n. 16 aug. 1958), recompensați cu Premiul Nobel pentru Fizică pentru „metode experimentale care generează attosecunde (a 10 la puterea minus 18 parte dintr-o secundă – n.red.) de impulsuri luminoase pentru studierea dinamicii electronilor în cadrul materiei”.

Premiul Nobel pentru Chimie: cercetătorii Moungi G. Bawendi (Franța, n. 15 mart. 1961), Louis E. Brus (SUA, 10 aug. 1943) și Alexei I. Ekimov (SUA, n. 28 febr. 1945), pentru „descoperirea și sinteza punctelor cuantice”.

Scriitorul norvegian Jon Fosse (n. 29 sept. 1959), recompensat cu Premiul Nobel pentru Literatură „pentru piesele și proza sa inovatoare, care dau voce celor nerostite”, conform nobelprize.org.

Al cincilea Premiu Nobel, cel pentru Pace, este acordat activistei iraniene încarcerată Narges Mohammadi (n. 21 apr. 1972) pentru „lupta ei împotriva opresiunii femeilor din Iran și lupta ei pentru a promova drepturile omului și libertatea pentru toți”.

Claudia Goldin (SUA, n. 14 mai 1946) primește Premiul Nobel pentru Științe Economice, „pentru progresele în înțelegerea rezultatelor participării femeilor pe piața muncii”.

Primele Premii Nobel au fost decernate la 10 decembrie 1901, la Stockholm, pentru Fizică, Medicină, Chimie, Literatură și Pace. Inițiatorul Premiilor Nobel este magnatul industrial suedez Alfred Nobel (n. 1833 – m. 1896), inventatorul dinamitei. Celor cinci discipline alese de Alfred Nobel – fizică, medicină, chimie, literatură și pace – li s-a adăugat, în 1969, și cel pentru economie, instituit cu ocazia Centenarului Băncii Naționale a Suediei, fiind subvenționat de către aceasta.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
11,07
Câțiva nori
Umiditate:51 %
Vint:1,54 m/s
Mon
7
Tue
7
Wed
8
Thu
3
Fri
2
Arhivă Radio Chișinău