Ceremonia de decernare a premiilor Nobel, boicotată în Balcani

  • 10 Decembrie 2019 17:38
Ceremonia de decernare a premiilor Nobel, boicotată în Balcani

Albania, Bosnia și Herțegovina, Croația și republica parțial recunoscută – Kosovo, boicotează ceremonia de înmânare a premiilor Nobel.

Motivul – decernarea premiului pentru literatură lui Peter Hadke, un autor austriac, acuzat de simpatii pentru Slobodan Milosevic și de negarea crimelor de război, informează publicația balkaninsight.

Nici Turcia nu își va trimite diplomați în Suedia în semn de protest. Macedonia de Nord s-a solidarizat cu statele din regiune, însă nu a declarat un boicot oficial.

Asociații bosniece ale victimelor de război au anunțat că vor protesta pe străzile Stockholmului. Peste 58 de mii de persoane au semnat o petiție prin care cer să-i fie retras premiul lui Peter Hadke. De aceeași părere sunt și unii jurnaliști de război, cum este cazul lui Christiane Amanpour de la CNN.

Peter Hadke este criticat pentru că în 1997 a scris cartea „O călătorie pe râuri sau dreptate pentru Serbia” (titlu original: „Eine winterliche Reise zu den Flüssen Donau, Save, Morawa und Drina oder Gerechtigkeit für Serbien”), prin care i-ar fi luat partea Serbiei în războaiele iugoslave. Iar, în 2006, el a ținut o cuvântare la funeraliile fostului lider sârb Slobodan Milosevic. La fel, a ieșit la iveală că autorul a primit pașaport iugoslav în timpul regimului Milosevic.

Mats Halm, președintele Academimei Suedeze, în replică a declarat că Peter Hadke a făcut comentarii controversate însă nu a glorificat niciodată actele de violență și nici nu a susținut masacrele de la Srebenica. Luni, Hadke a declarat la o televiziune din Bosnia, cu sediul în zona sârbă, că s-a gândit să vină cu un mesaj de reconciliere.

Ceremonia de decernare a premiilor Nobel are loc marți, 12 decembrie.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău