Cerealele din Ucraina ajung în portul românesc Constanța

  • 26 Aprilie 20:02
Cerealele din Ucraina ajung în portul românesc Constanța

Ucraina a trimis până acum în portul românesc Constanța aproximativ 80.000 de tone de cereale, fiind așteptate să sosească cantități și mai mari, a afirmat marți directorul Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime (CNAPM) Constanța, Florin Goidea, transmite Reuters.

Porturile ucrainene sunt blocate de la invazia Rusiei, în urmă cu două luni, iar țara, un producător agricol major, a fost forțată să exporte în România pe calea ferată pe la granița sa de vest sau prin micile sale porturi de la Dunăre, scrie Agerpres.

România, stat membru UE, are frontiere comune la Marea Neagră - o arteră majoră de transport pentru cereale și petrol - cu Bulgaria, Turcia, Georgia și Ucraina.

"Există aproximativ 80.000 de tone de cereale care au ajuns deja, ele sunt depozitate în silozuri, o parte fiind încărcate pe nave. Alte 80.000 de tone sunt aprobate și se află în drum spre Constanța", a declarat pentru Reuters Florin Goidea.

Acesta a explicat că cerealele au ajuns fie pe calea ferată, fie transportate cu barjele pe Dunăre, iar portul are capacitatea de a gestiona exporturi suplimentare de cereale.

Capacitatea de stocare în portul Constanța este de aproximativ două milioane de tone, iar anul trecut au fost gestionate de aici exporturi de aproximativ 24 milioane de tone.

Luna aceasta, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că o linie de cale ferată de tip sovietic, cu ecartament larg, care vine din Republica Moldova și merge direct în Portul Galați, va fi reabilitată rapid. O astfel de măsură ar accelera transporturile de cereale.

Luni, analiștii de la APK-Inform au informat că polițiștii de frontieră din Ucraina au închis câteva căi navigabile în zona gurii fluviului Dunărea, din cauza minelor care plutesc în derivă în Marea Neagră.

Dar ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a declarat săptămâna trecută la București că există o șansă de îmbunătățire a infrastructurii Dunării și a rutelor comerciale.

"Există o șansă reală importantă pentru ca fluviul Dunărea să devină chiar și mai profitabil din punct de vedere economic, mai important și să conecteze mai bine țările din regiunea Mării Negre cu țările din vestul Europei, din punct de vedere comercial", a afirmat Kuleba. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
5,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:1,03 m/s
Mon
18
Tue
19
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău