Cerealele britanice sunt vândute cu rapiditate pe piață înaintea Brexitului

  • 20 August 2019 16:30
Cerealele britanice sunt vândute cu rapiditate pe piață înaintea Brexitului

Fermierii britanici se grăbesc să își vândă recoltele consistente de grâu și orz înainte de sfârșitul lunii octombrie, pentru a evita posibilele turbulențe care ar putea apărea pe piață din cauza unui Brexit fără acord, transmite Bloomberg, preluat de Agerpres.

Potrivit Agriculture & Horticulture Development Board, Marea Britanie ar putea înregistra în 2019 cea mai mare recoltă de orz din ultimii patru ani iar prognozele la grâu s-au îmbunătățit și ele. Dacă la acestea se adaugă și riscul ca vânzările spre Uniunea Europeană să se prăbușească dacă Marea Britanie părăsește blocul comunitar fără un acord, s-ar putea explica vânzările mari de cereale înregistrate la începutul sezonului actual.

Datele AHDB arată că fermierii britanici au vândut aproximativ 63.000 de tone de orz cu livrare spot în prima săptămânii a lunii august. Aceasta este cea mai mare cantitate înregistrată după anul 2000 iar vânzările de grâu furajer au atins și ele cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani.

"Vedem că există foarte multă cerere pe piața spot. Programul nostru la orz este în avans față de nivelul la care era de obicei", a spus Edd Britton, trader la Bartholomews Agri Foods Ltd.

Marea Britanie este unul din cei mai mari cultivatori de orz din Uniunea Europeană și în mod tradițional exportă aproximativ 15% din recolta sa spre producătorii de bere și crescătorii de porci din blocul comunitar.

Însă recolta consistentă din acest an ar putea să fie vizată de tarife vamale consistente la importul în UE dacă nu se va ajunge la un acord înainte de Brexit iar unele soiuri de cereale ar putea să fie vizate de taxe de peste 90 de euro pe tonă. Premierul Boris Johnson a spus că Marea Britanie va fi gata să părăsească blocul comunitar la 31 octombrie, cu sau fără un acord de divorț.

"Piața este într-o cursă contra cronometru" și nu se fac tranzacții dincolo de luna octombrie, a precizat Jonathan Arnold, director la firma de trading de cereale Robin Appel Ltd.

Pentru a-și vinde surplusul de cereale, Marea Britanie ar putea să se uite spre piețele mai îndepărtate, cum sunt cele din Africa de Nord. Acest lucru s-a mai întâmplat în trecut atunci când Marea Britanie a avut recolte consistente însă în mod tradițional piețele din Nordul Africii sunt aprovizionate cu cereale din Franța și bazinul Mării Negre. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
21
Câțiva nori
Umiditate:77 %
Vint:8,2 m/s
Sun
20
Mon
19
Tue
19
Wed
15
Thu
16

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău