Cercetătorul găgăuz Constantin Kurdoglo a lansat volumul “Represaliile și deportările în Găgăuzia”

  • 25 Martie 2019 18:05
Cercetătorul găgăuz Constantin Kurdoglo a lansat volumul “Represaliile și deportările în Găgăuzia”

Un nou volum al cercetătorului găgăuz Constantin Kurdoglo, cu titlul “Represaliile și deportările în Găgăuzia”, a fost lansat astăzi la Facultatea de istorie a Universității de Stat din Moldova. Autorul, un pasionat de istorie, a fost mânat de dorința de a studia paginile tragice ale poporului său, realizând, în opinia specialiștilor, un lucru enorm de cercetare.

Regimul comunist nu a ales între reprezentanții etniilor, toate având de suferit în timpul represaliilor, deportărilor și foametei organizate, susține Constantin Kurdoglo, profesor, originar din satul Baurci, raionul Ceadâr-Lunga. Fiind pasionat de istorie, el a decis să studieze aceste pagini rămase aproape necunoscute pentru conaționalii săi și nu numai, fiind încurajat și de dorința de a afla mai multe despre soarta bunelului său, fost primar în perioada interbelică, deportat împreună cu familia. Constantin Kurdoglo spune că a realizat un lucru enorm de cercetare în satele găgăuze și a întreprins mai multe expediții în Siberia.

”Am început să merg prin satele din Găgăuzia și să intervievez martorii, victimele rămase în viață ale represaliilor, am notat amintirile lor, am adunat certificatele de reabilitare, fotografiile din locurile unde au fost deportați. Cu propriile mijloace, în anul 2016 am întreprins o expediție în regiunea Altai, unde am cercetat tema”, a relatat Constantin Kurdoglo.

În timpul deportărilor a fost exterminată aproape în întregime elita găgăuzilor, astfel putem spune că acest popor a avut de suferit chiar mai mult decât românii basarabeni, consideră istoricul Anatol Petrencu.

”Ei mai tare au fost loviți ca noi. Și datorită faptului că ei sunt mai puțini și intelectuali au avut mai puțini. Găgăuzii în România întregită au avut reprezentanții lor de vază, de exemplu preotul Ciachir, care a tradus Biblia din limba română în limba găgăuză. Oameni de afaceri au avut, scriitori. Găgăuzii vorbeau limba română în perioada interbelică. După război o parte din intelectuali au fugit în România, altă parte au fost prinși aici de către organele represive sovietice și s-a impus mai apoi limba rusă… Ceea ce face Constantin Kurdoglo este o contribuție la aflarea istoriei poporului găgăuz”, a afirmat Anatol Petrencu.

Potrivit estimărilor cercetătorului, circa 7500 de găgăuzi au fost deportați în Siberia sau Kazahstan în perioada regimului comunist, mulți dintre ei fiind exterminați în lagărele de muncă și corecție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
1,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Tue
1
Wed
2
Thu
2
Fri
2
Sat
5
Arhivă Radio Chișinău