Cercetătorii israelieni au dezvoltat un medicament bazat pe ARN care distruge celulele canceroase din măduva osoasă

  • 31 Iulie 2023 18:48
Cercetătorii israelieni au dezvoltat un medicament bazat pe ARN care distruge celulele canceroase din măduva osoasă

Cercetătorii din Israel au reușit să distrugă celulele canceroase apărute în urma unui cancer sangvin (mielom multiplu) folosind un medicament bazat pe ARN și livrat în celulele prin intermediul unor nanoparticule lipidice, a anunțat duminică Universitatea din Tel Aviv, informează Xinhua, citată de Agerpres.

Folosind în premieră mondială această metodă, oamenii de știință au distrus 90% din celulele canceroase de mielom multiplu în condiții de laborator și 60% în experimente realizate pe țesuturi umane prelevate de la pacienți internați la Rabin Medical Center, a anunțat universitatea israeliană într-un comunicat.

În cadrul acestei cercetări, ale cărei rezultate au fost publicate în revista Advanced Science, cercetătorii au dezvoltat nanoparticule bazate pe lipide similare celor folosite în vaccinurile anti-COVID-19, care conțin molecule de ARN ce suprimă gena CKAP5 și care codifică proteina 5 asociată citoscheletului. Prin inhibarea acestei proteine, celula canceroasă nu mai poate să se dividă și, în cele din urmă, este ucisă.

Pentru a evita distrugerea celulelor non-canceroase, nanoparticulele au fost căptușite cu anticorpi care le-au ghidat în mod specific spre celulele canceroase din interiorul măduvei osoase.

Potrivit comunicatului dat publicității de universitatea israeliană, mielomul multiplu este un tip de cancer al sângelui depistat de obicei în rândul populațiilor vârstnice. În timp ce majoritatea cancerelor sangvine apar în fluxul sangvin sau în nodulii limfatici și se răspândesc apoi în restul organismului, celulele de mielom multiplu apar și formează tumori în interiorul măduvei osoase și, din acest motiv, accesul la ele este foarte dificil.

Există mai multe tratamente posibile pentru această boală, dar, după o anumită perioadă de ameliorare, cei mai mulți dintre pacienți dezvoltă rezistență la terapie și boala înregistrează recidive ce devin tot mai agresive. De aceea, există o nevoie constantă de a dezvolta noi tratamente împotriva mielomului multiplu.

Terapia bazată pe ARN are un mare avantaj în acest caz, pentru că poate fi dezvoltată foarte repede. Printr-o simplă modificare a moleculei de ARN, o genă diferită poate fi suprimată de fiecare dată, adaptând astfel tratamentul la progresia bolii și la fiecare pacient individual, precizează același comunicat.

Sistemul de livrare a medicamentului dezvoltat în cadrul studiului israelian este primul din lume care țintește în mod specific celulele canceroase din interiorul măduvei osoase și totodată primul care a arătat că suprimarea acțiunii genei CKAP5 poate fi utilizată pentru a ucide celulele canceroase sangvine, deschizând astfel noi perspective pentru livrarea selectivă de medicamente cu ARN și de vaccinuri împotriva tumorilor canceroase și a bolilor care își au originea în măduva osoasă.

Studiul a fost realizat de un grup de cercetători de la Universitatea Tel Avid și de la Rabin Medical Center.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-0,04
Cer acoperit de nori
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Thu
1
Fri
0
Sat
3
Sun
5
Mon
10
Arhivă Radio Chișinău