Cercetătorii germani au stabilit momentul când un bolnav de COVID-19 nu mai prezintă un risc pentru populație

  • 01 Aprilie 20:00
Cercetătorii germani au stabilit momentul când un bolnav de COVID-19 nu mai prezintă un risc pentru populație

Cercetări realizate pe primul grup de persoane infectate cu coronavirus în Germania au permis stabilirea momentului în care externarea pacienților bolnavi de COVID-19 nu mai presupune un risc pentru populație, ceea ce permite eliberarea de spațiu în spitale în situația crizei de paturi libere, relatează miercuri agenția EFE.

Într-un comunicat comun, clinicile Charité din Berlín și Schwabing din Munchen, împreună cu Institutul de Microbiologie al armatei germane au relevat că un pacient nu mai este contagios atunci când probele extrase din zona nazofaringiană și fluidele expulzate prin tuse prezintă mai puțin de 100.000 de copii ale genomului virusului, scrie Agerpres.

Rezultatele studiului - efectuat asupra grupului de persoane infectate în focarul din compania germană producătoare de componente auto Webasto - arată că în majoritatea cazurilor încărcătura virală în faringe s-a redus semnificativ față de prima săptămână a bolii, iar în plămâni ceva mai târziu.

La opt zile după ce pacienții au prezentat primele simptome experții încă nu reușiseră să izoleze particulele infecțioase ale virusului, deși erau detectate copii ale genomului virusului în faringe și plămâni.

Această descoperire ne permite să tragem două concluzii, potrivit lui Roman Wolfel, directorul Institutului de Microbiologie al armatei germane și unul dintre principalii autori ai studiului.

În primul rând, ''înalta încărcătura virală în faringe imediat ce apar primele simptome indică faptul că pacienții cu COVID-19 sunt contagioși încă de foarte timpuriu, posibil chiar înainte să-și dea seama că sunt bolnavi''.

''În același timp, potențialul infecțios al pacienților cu COVID-19 pare să depindă de încărcătura virală din faringe ori plămâni. Acesta este un factor important pentru decizia privind momentul în care un pacient poate fi externat cât mai repede în cazul unei crize de paturi libere'', explică Roman Wolfel.

Conform acestor date, autorii studiului - ale cărui rezultate sunt publicate în revista Nature - estimează că pacienții contagioși cu COVID-19 pot fi externați și plasați în carantină la domiciliu dacă la zece zile după îmbolnăvire prezintă în fluidele expulzate prin tuse mai puțin de 100.000 de copii ale genomului virusului.

Cercetătorii germani au mai stabilit să virusul SARS-CoV-2 se multiplică probabil și în tractul gastrointestinal, deși nu au detectat prezența virusului în materiile fecale ale pacienților. Mai mult, nu au detectat virusul nici în sângele sau urina pacienților.

Pentru a identifica anticorpi împotriva SARS-CoV-2 au fost analizate serurile sanguine ale pacienților. Astfel, jumătate dintre persoanele grupului examinat - analizat timp de 28 de zile de la apariția primelor simptome - au dezvoltat până în ziua a șaptea anticorpi împotriva virusului. Două săptămâni mai târziu, toți pacienții au produs anticorpi. De asemenea, pe măsură ce s-au produs anticorpi s-a redus lent încărcătura virală.

Pe de altă parte, această cercetare a mai relevat că ''noul coronavirus se poate multiplica în faringe fără să ajungă în mod obligatoriu și în plămân, și din acest motiv este atât de ușor transmisibil'', explică Christian Drosten, director al Institutului de Virologie al clinicii Charité și coautor principal al studiului.

Acest grup de cercetători are în vedere ca în continuare, plecând de la acest prim grup de pacienți, dar și pe baza altora infectați, să analizeze dezvoltarea pe termen lung a imunității împotriva SARS-CoV-2, date ce ar putea contribui la crearea unui vaccin.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
12
Cer acoperit de nori
Umiditate:81 %
Vint:2,6 m/s
Tue
11
Wed
13
Thu
16
Fri
20
Sat
23

Curs oficial BNM 01 Iunie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6051 0.2042
USD 17.6122 -0.0155
RON 4.0465 0.0405
UAH 0.6557 0.0002
RUB 0.2495 0.0009
Arhivă Radio Chișinău