Cercetătorii din Brazilia au anunțat că au depistat pacienți infectați simultan cu două tulpini diferite ale noului coronavirus

  • 29 Ianuarie 2021 12:07
Cercetătorii din Brazilia au anunțat că au depistat pacienți infectați simultan cu două tulpini diferite ale noului coronavirus

Cercetători de la o universitate din sudul Braziliei au anunțat că au depistat pacienți infectați simultan cu două tulpini diferite ale noului coronavirus, o descoperire ce confirmă îngrijorările legate de numărul în creștere de variante aflate în circulație în această țară, transmite vineri Reuters, potrivit Agerpres.

Cercetătorii, care și-au publicat miercuri descoperirile pe site-ul medical medRxiv, afirmă că studiul lor este primul din lume care confirmă co-infecția cu două tulpini ale coronavirusului. Studiul nu a fost încă publicat într-o revistă științifică și nu a fost supus procedurii de peer-review.

Potrivit studiului, pacienții în cauză, ambii între 30 și 40 de ani, au fost infectați la sfârșitul lui noiembrie cu varianta P.2 a coronavirusului identificată la Rio, cunoscută și ca lineajul B.1.1.28, și, simultan, testați pozitiv la o a doua variantă a virusului.

Bolnavii au avut simptome ușoare, de tuse seacă într-un caz și tuse, dureri în gât și de cap în al doilea caz, și nu au necesitat spitalizare.

Aceste cazuri arată cât de multe variante s-ar putea afla deja în circulație în Brazilia și ridică îngrijorări în rândul oamenilor de știință că o co-existență a două tulpini în același organism ar putea accelera mutații ale noilor variante.

'Aceste co-infecții pot genera combinații și noi variante chiar mai rapid decât se întâmplă în prezent', a declarat șeful echipei de cercetători, Fernando Spilki, virusolog la Universitatea Feevale din statul Rio Grande do Sul.

'Ar fi o altă cale de evoluție pentru virus', a adăugat el.

Noile variante aduc cu ele riscul unei mai mari transmisibilități și al posibilei rezistențe la vaccinurile în curs de a fi dezvoltate.

Mutații identificate în variante ale coronavirusului în Marea Britanie și, mai recent, în statul brazilian Amazonas par să fi crescut contagiozitatea virusului.

Aceste cazuri indică spre încărcătura virală semnificativă care circulă în Brazilia, întrucât co-infecțiile pot avea loc numai atunci când virusuri diferite sunt transmise în cantități mari, a mai explicat virusologul brazilian.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,63 m/s
Wed
19
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău