Cercetătorii de la CERN se pregătesc să repornească acceleratorul de particule pentru a detecta "materia întunecată"

  • 20 Aprilie 2022 18:55
Cercetătorii de la CERN se pregătesc să repornească acceleratorul de particule pentru a detecta

Oamenii de știință de la Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară vor reporni în această săptămână acceleratorul de particule Large Hadron Collider (LHC), un dispozitiv cu lungimea de 27 de kilometri care a contribuit la descoperirea bosonului Higgs, după ce închiderea sa, dispusă pentru realizarea unor activități de mentenanță și de actualizări tehnologice, a fost prelungită din cauza unor amânări provocate de pandemia de COVID-19, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Repornirea LHC este o procedură complexă, iar cercetătorii de la CERN au dezvăluit că vor deschide sticle de șampanie, dacă totul va funcționa conform planurilor, în camera de control a acestui accelerator, în care se află obiecte ce marchează realizări științifice deosebite, inclusiv descoperirea evazivei particule subatomice în urmă cu un deceniu.

"Repornirea nu înseamnă o simplă apăsare pe un buton. Ea vine cu un anumit sentiment de tensiune, de nervozitate", a declarat Rende Steerenberg, care conduce operațiunile din camera de control.

Printre dificultățile potențiale ale acestei proceduri se află descoperirea unui blocaj, contractarea materialelor cauzată de o modificare a temperaturii cu aproape 300 de grade și probleme cu miile de magneți care țin miliarde de particule într-un fascicul compact în timp ce circulă în acest tunel subteran construit la granița dintre Franța și Elveția.

Rende Steerenberg spune că întregul sistem trebuie să funcționeze "ca o orchestră" .

"Pentru ca fasciculul să circule în tunel, toți acei magneți trebuie să îndeplinească funcțiile potrivite și în momentele potrivite", a adăugat el.

Coliziunile LHC observate la CERN între anii 2010 și 2013 au adus dovada ce atestă existența unei particule căutate de mult timp de oamenii de știință, bosonul Higgs, despre care se crede că, alături de câmpul său energetic, a jucat un rol vital în formarea Universului după Big Bang în urmă cu 13,7 miliarde de ani.

Însă multe alte aspecte rămân să fie descoperite.

Fizicienii de la CERN speră că reluarea acestor coliziuni de particule subatomice îi va ajuta să descopere așa-numita "materie întunecată" care se află dincolo de universul vizibil. Oamenii de știință sunt de părere că materia întunecată are un grad de prevalență de cinci ori mai mare decât materia obișnuită, însă nu absoarbe, nu reflectă și nu emite lumină. Până acum, ea nu a putut fi detectată într-o manieră directă.

"Vom crește considerabil numărul coliziunilor și, de aceea, probabilitatea de a face noi descoperiri va crește la rândul ei", a adăugat Rende Steerenberg, care a dezvăluit că acceleratorul de particule LHC urmează să funcționeze până la o nouă oprire pentru mentenanță, programată în intervalul 2025-2027.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău