Cercetătorii chinezi au descoperit mai multe 'grădini subacvatice' în Groapa Marianelor

  • 29 Mai 2019 11:51
Cercetătorii chinezi au descoperit mai multe 'grădini subacvatice' în Groapa Marianelor

O echipă de cercetători din China aflată la bordul vasului de cercetare (știință) a fotografiat marți mai multe ''grădini subacvatice'' în care abundă corali multicolori și bureți, pe un munte submarin din Groapa Marianelor din vestul Oceanului Pacific, relatează agenția Xinhua, citat de Agerpres.

Grădinile de corali au fost descoperite pe creasta estică a muntelui submarin, în sudul regiunii numite Groapa Marianelor, cel mai adânc punct de pe suprafața Pământului.

Descoperirea a fost realizată cu ajutorul unui vehicul operat de la distanță (ROV).

În înregistrările video transmise în timp real de ROV, oamenii de știință au putut observa inițial o grădină subacvatică în care trăiesc numeroși corali, bureți și stele strălucitoare, aflată la o adâncime de 880 de metri. Ulterior, în cadrul explorărilor au fost identificate și alte astfel de formațiuni.

''Muntele subacvatic analizat se află într-o regiune oligotrofă, la 10 grade latitudine nordică'', a declarat un cercetător-șef aflat la bordul ambarcațiunii, Xu Kuidong, de la Academia de Științe din China.

''Foarte rar se întâmplă să fie observate în acel loc astfel de păduri de corali multicolori'', a adăugat specialistul.

Zona din vestul Oceanului Pacific este oligotrofă deoarece se găsește la mare depărtare de uscat și este caracterizată printr-un nivel foarte redus de nutrienți. Apa din aceste regiuni se schimbă rareori, temperatura fiind stabilă tot timpul anului, astfel încât nutrienții de pe fundul mării nu ajung la suprafață. Totuși, curenții oceanici din zona crestei de est a muntelui subacvatic investigat sunt complecși și rapizi și pot transporta materiile organice cu care se hrănesc coralii, a explicat Xu.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău