Cercetătorii australieni au dezvoltat o tehnologie care transformă apa de mare în apă potabilă în 30 de minute

  • 11 August 2020 12:41
Cercetătorii australieni au dezvoltat o tehnologie care transformă apa de mare în apă potabilă în 30 de minute

Folosind doar un filtru de înaltă tehnologie și puterea luminii directe a soarelui, cercetătorii australieni au dezvoltat în premieră mondială o tehnologie care poate transforma volume semnificative de apă de mare în apă potabilă într-un interval mai mic de 30 de minute, informează Xinhua, preluată de Agerpres.

Potrivit Universității Monash cu sediul la Melbourne, filtrul cu un design special este capabil să genereze zilnic sute de litri de apă potabilă și necesită doar razele directe ale soarelui pentru purificarea acesteia în cadrul unui proces eficient energetic, cu costuri reduse și sustenabil.

La fabricarea filtrelor au fost folosite cadre cristaline metal-organice (MOFs), o clasă de componente constând din ioni de metal care formează un material cristalin cu cea mai mare suprafață a oricărui material cunoscut.

În timpul procesului de desalinizare, un filtru MOF funcționalizat absoarbe mai întâi sărurile din apă, fără niciun consum de energie, apoi cadrele MOF pline cu sare pot fi puse sub razele soarelui pentru a se regenera, având nevoie de mai puțin patru minute înainte să poată absorbi din nou sare din apă.

Autorul principal al studiului, profesorul Huanting Wang de la Departamentul de inginerie chimică a Universității Monash, a precizat că desalinizarea este o opțiune fezabilă pentru a adresa criza deficitului de apă la nivel global.

”Desalinizarea a fost utilizată pentru a remedia escaladarea penuriei de apă la nivel global. În contextul disponibilității apei salmastre și a apei de mare, la care se adaugă faptul că procesul de desalinizare este sigur, apa tratată poate fi integrată în sistemele acvatice existente cu riscuri minimale pentru sănătate”, a declarat Wang.

”Dar procesele de desalinizare termală prin evaporare sunt energo-intensive, iar alte tehnologii, precum osmoza inversă, prezintă un număr de dezavantaje, printre care consumul energetic ridicat și utilizarea chimică în curățarea membranelor și declorinare”.

Cu un consum scăzut de energie și fără a fi necesare alte substanțe chimice în timpul procesului, noua tehnologie se dovedește o variantă durabilă și sustenabilă pentru soluții viitoare de apă curată, a explicat Wang.

”Acest studiu a demonstrat cu succes că MOFs, care sunt fotoresponsive, reprezintă un absorbant promițător, eficient energetic și sustenabil pentru desalinizare”, a precizat acesta.

”Munca noastră oferă o nouă direcție interesantă pentru proiectarea unor materiale funcționale în scopul folosirii energiei solare pentru a reduce cererea de energie și a îmbunătăți sustenabilitatea desalinizării apei”.

 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:1,54 m/s
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Wed
20
Arhivă Radio Chișinău