Cercetătorii au reușit să întinerească cu 30 de ani celulele pielii

  • 08 Aprilie 2022 13:55
Cercetătorii au reușit să întinerească cu 30 de ani celulele pielii

Cercetătorii de la Cambridge au întinerit celulele pielii unei femei de 53 de ani, astfel încât ele să fie ca celulele unei persoane de 23 de ani, scrie BBC, citat de DIGI24.ro. Reușita oamenilor de știință reprezintă un pas important înspre posibilitatea de a regenera alte țesuturi ale corpului pentru a combate efectele îmbătrânirii.

Cercetătorii de la Cambridge cred că pot să aplice aceeași tehnică în cazul altor țesuturi ale corpului, obiectivul final fiind acela de a dezvolta tratamente pentru boli legate de procesul de îmbătrânire, precum diabetul, bolile de inimă și tulburări neurologice.

Șeful echipei de cercetători, profesorul Wolf Reik, de la Institutul Babraham din Cambridge, a spus pentru BBC că speră ca tehnica să poată fi folosită într-un final pentru a le permite oamenilor să fie mai sănătoși chiar și la bătrânețe.

„Visăm de mult la acest lucru”, a spus Reik. „Multe boli de rând se înrăutățesc odată cu vârsta și gândul că am putea să îi ajutăm pe oameni în acest fel este foarte entuziasmant”.

Profesorul Reik a atenționat însă că cercetarea, care a fost publicată în revista de știință eLife, este încă într-un stadiu incipient. Există mai multe probleme pe care oamenii de știință trebuie să le rezolve înainte ca munca lor să se mute din laborator în clinică.

Tehnologia se bazează pe experimentul Dolly, oaia clonată acum mai bine de 25 de ani

Reik a explicat că acum se poate demonstra că procesul de întinerire a celulelor este posibil, această reușită reprezentând un pas înainte foarte important.

Tehnica celulelor stem își are originile în anii '90, când cercetătorii de la Institutul Roslin din afara orașului Edinburgh, capitala Scoției, au dezvoltat o metodă prin care o celulă matură a unei oi se poate transforma într-un embrion. Descoperirea a dus la crearea lui Dolly, oaia clonată.

Cercetarea nu avea ca obiectiv clonarea oilor sau a oamenilor, ci crearea așa-numitelor celule stem embrionare umane. Apoi, celulele ar urma să fie dezvoltate pentru a obține țesuturi specifice, precum mușchi, cartilagii și celule nervoase.

Citiți continuarea pe DIGI24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
26,63
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău