Cercetătorii americani vorbesc de un adenovirus "tip 41" în cazurile de hepatită misterioasă la copii. Care sunt simptomele care apar

  • 30 Aprilie 2022 14:17
Cercetătorii americani vorbesc de un adenovirus

Autoritățile sanitare americane care analizează misterioasele cazuri de hepatită la copii foarte mici spun că o primă pistă în cercetare indică drept o cauză un adenovirus.

"În acest moment credem că un adenovirus ar putea fi cauza acestor cazuri, însă și alți factori de mediu sunt încă cercetați", a comunicat vineri Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), principala agenție federală de sănătate publică din țară, scrie digi24.ro.

CDC indică așa-numitul adenovirus "tip 41", care până în prezent era cunoscut pentru provocarea unor gastroenterite severe.

Adenovirusurile au fost identificate drept cauze ale hepatitei, însă până în prezent doar la copiii imunocompromiși (cu un sistem imunitar slăbit). Virusuri destul de comune, adenovirusurile sunt în general cunoscute pentru că provoacă simptome respiratorii, conjunctivite și tulburări digestive.

În total au fost studiate în detaliu nouă cazuri identificate în Alabama între octombrie 2021 și februarie 2022. Copiii aveau vârste cuprinse între circa un an și șase ani și erau toți sănătoși.

Majoritatea copiilor au prezentat vărsături și diaree, iar unii, simptome respiratorii. Doi copii au avut nevoie de transplant de ficat. Toți sunt în prezent vindecați sau în remisie. La toți cei nouă pacienți a fost identificat adenovirusul. Cinci cazuri au putut fi analizate în laborator, fiind detectat adenovirusul "tip 41".

CDC a exclus mai multe alte cauze, inclusiv infecția cu COVID-19 și virusurile hepatitei A, B și C. Șase dintre cei nouă pacienți au fost, de asemenea, testați pozitiv pentru virusul Epstein-Barr, dar "nu aveau anticorpi, ceea ce implică o infecție trecută, care nu mai este activă", a precizat agenția americană.

În prezent sunt investigate cazuri și în alte state americane. Autoritățile sanitare din Wisconsin au declarat săptămâna aceasta că analizează patru posibile cazuri la copii, inclusiv un deces.

Săptămâna trecută, CDC a emis o alertă de sănătate către medici pentru a raporta autorităților cazurile suspecte de hepatită de origine necunoscută.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău