Cercetători: Oprirea intermitentă a activităților poate reduce impactul economic. 5 zile de blocare și două de muncă

  • 01 Aprilie 2020 08:18
Cercetători: Oprirea intermitentă a activităților poate reduce impactul economic. 5 zile de blocare și două de muncă

Cercetători israelieni au dezvoltat un model matematic vizând repornirea economiei naționale după criza legată de coronavirus, a anunțat marți Institutul de Știință Weizmann (WIS) din centrul Israelului, relatează marți agenția Xinhua, citată de Agerpres.

Modelul se bazează pe o închidere intermitentă a activităților sociale și economice: cinci zile de blocare și două zile de muncă în fiecare săptămână.

Potrivit WIS, acest model bazat pe epidemiologie suprimă eficient coronavirusul și, în același timp, permite o activitate economică durabilă, deși redusă.

Potrivit cercetătorilor, în acest mod, numărul de replicare a virusului (numărul de persoane infectate de către fiecare persoană infectată) scade sub unu, numărul "magic" ce determină scăderea pandemiei.

Potrivit oamenilor de știință, o strategie de muncă de patru zile și zece zile de oprire este și mai bună.

Motivul cercetării, potrivit echipei, este aserțiunea că o închidere continuă de peste două luni va suprima coronavirusul, dar va distruge de asemenea economia națională, provocând prăbușirea multor sectoare și aruncând mase de oameni în șomaj și sărăcie.

WIS notează că la sfârșitul fiecărui blocaj, pacienții rămași vor provoca o reapariție a pandemiei, forțând o altă închidere.

"Închiderea intermitentă poate fi singura opțiune viabilă pentru țările care nu pot implementa teste suficiente la timp", au concluzionat cercetătorii.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:0,51 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău