Cercetători israelieni au creat o bacterie care se hrănește doar cu dioxid de carbon

  • 28 Noiembrie 2019 20:14
Cercetători israelieni au creat o bacterie care se hrănește doar cu dioxid de carbon

Cercetători israelieni au dezvoltat o bacterie care se hrănește doar cu dioxid de carbon, a anunțat miercuri Weismann Institute for Science (WIS) din Rehovot, un oraș din partea centrală a Israelului, informează Xinhua.

Aceste bacterii, care își dezvoltă întreaga masă corporală din carbonul existent în aer, ar putea contribui la conceperea unor tehnologii viitoare pentru a reduce acumulările de gaze cu efect de seră în atmosfera terestră și pentru a lupta astfel împotriva încălzirii globale.

Potrivit noului studiu, publicat în revista Cell, bacteriile create de cercetătorii israelieni au renunțat complet la consumul de glucide, după un proces evolutiv ce a durat aproape un deceniu.

Experții israelieni au reușit astfel "să reprogrameze" bacteria E.coli, care consumă zaharuri și eliberează în aer dioxid de carbon, pentru ca ele să folosească dioxidul de carbon din mediul înconjurător pentru a produce glucidele de care au nevoie pentru dezvoltarea propriilor celule.

Oamenii de știință au identificat genele care sunt esențiale în cadrul acestui proces și au adăugat unele dintre ele în genomul bacteriei în timpul unor experimente de laborator.

În plus, cercetătorii au inserat în aceste bacterii o genă care le permite acestora să primească energie de la o substanță denumită "formiat" (sare a acidului formic, n.r.).

Acest fapt nu a fost suficient pentru a determina bacteriile să își modifice dieta, fiind nevoie de o serie de "procese evolutive de laborator" pentru ca bacteriile să renunțe gradual la consumul de glucide.

În fiecare etapă a procesului, bacteriile de cultură au primit cantități tot mai mici de glucide și, în același timp, au primit cantități tot mai mari de dioxid de carbon și de formiat.

Urmașii bacteriilor inițiale au renunțat astfel gradual la dependența de glucide, până când, după aproximativ șase luni de ajustare la noua lor dietă, unele dintre ele au realizat acea transformare nutrițională completă.

Oamenii de știință consideră că obiceiurile "sănătoase" ale acelor bacterii s-ar putea dovedi a fi unele dintre cele mai benefice pentru Terra.

De exemplu, companiile de biotehnologii care folosesc culturi cu celule de drojdii sau bacterii pentru a fabrica produse chimice de uz curent ar putea să obțină de acum înainte acele produse folosind celule ce consumă dioxid de carbon, în loc să utilizeze cantități mari de sirop de porumb, așa cum se procedează în prezent.

AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
-1,15
Cer acoperit de nori
Umiditate:96 %
Vint:5,14 m/s
Sun
0
Mon
-0
Tue
1
Wed
0
Thu
2
Arhivă Radio Chișinău