Cercetători inspirați de „Star Wars” au creat o piele artificială capabilă să simtă

  • 03 August 2020 15:00
Cercetători inspirați de „Star Wars” au  creat o piele artificială capabilă să simtă

Cercetători din Singapore au dezvoltat o "piele electrică" despre care susțin că poate recrea simțul tactil, o inovație despre care speră că le va permite persoanelor care au proteze ale membrelor să detecteze obiecte și să le simtă textura sau chiar temperatura și durerea, transmite luni Reuters, citat de Agerpres.

Dispozitivul, denumit ACES (acronimul de la Asynchronous Coded Electronic Skin), este compus din 100 de microsenzori și are dimensiunea de aproximativ 1 cm2.


Cercetătorii de la Universitatea Națională din Singapore susțin că ACES poate procesa informații mai rapid decât sistemul nervos uman și că recunoaște între 20 și 30 de texturi diferite. De asemenea, acest sistem poate citi alfabetul Braille cu un nivel de acuratețe de 90%.

"De obicei oamenii trebuie să mângâie o suprafață pentru a-i simți textura, dar în acest caz pielea ACES, după o singură atingere, poate detecta texturi diferite", conform coordonatorului echipei de cercetători, Benjamin Tee, care a mai adăugat că dispozitivul este dotat cu algoritmi AI de învățare rapidă.

O demonstrație a arătat că dispozitivul poate detecta că o minge din cauciuc este moale, iar una din plastic solid este tare.

"Atunci când îți pierzi simțul tactil, devii practic amorțit...iar persoanele cu proteze ale membrelor se confruntă cu această problemă", conform lui Tee. "Astfel, prin obținerea unei versiuni artificiale de piele, pentru protezele lor, ei pot strânge o mână și-i pot simți căldura și dacă are pielea fină, precum și cât de tare strâng respectiva mână", a mai adăugat el.

Tee a explicat că acest concept a fost inspirat de o scenă din trilogia "Star Wars" în care personajul Luke Skywalker își pierde mâna dreaptă și îi este înlocuită cu o proteză robotică, proteză ce identifică și senzațiile tactile.

Această tehnologie este încă în faza experimentală, însă este urmărită cu un interes deosebit, în special de către comunitatea medicală, conform lui Tee.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău