CERCETARE | Oamenii de ștință au reușit să creeze țânțari modificați genetic, rezistenți la virusul Zika

  • 06 Februarie 2019 10:31
CERCETARE | Oamenii de ștință au reușit să creeze țânțari modificați genetic, rezistenți la virusul Zika

O echipă de oameni de știință australieni a reușit o performanță importantă în lupta contra virusului Zika, relatează miercuri agenția Xinhua.

Organizația de Cercetare Științifică și Industrială a Commonwealth (CSIRO) a anunțat miercuri că a reușit să obțină țânțari modificați genetic rezistenți la virusul Zika.

Virusul, al cărui nume a fost inspirat de pădurea Zika din Uganda, este transmis de țânțarii Aeges aegypti, activi în timpul zilei.

Acest virus a provocat peste 4.000 de cazuri de malformații congenitale consemnate în mai multe zone în 2015 și reprezintă o amenințare majoră la adresa sănătății a milioane de persoane.

Oamenii de știință de la CSIRO și din cadrul Universității San Diego din California au descoperit că prin injectarea unei gene sintetice anti-Zika în embrionii țânțarilor se poate evita transmiterea virusului periculos de către exemplarele ajunse la maturitate.

''Studiul nostru a descoperit că țânțarii cu gena anti-Zika nu au mai putut contracta Zika în timpul hrănirii, devenind astfel incapabili de a răspândi virusul altor persoane'', a explicat într-un comunicat Prasad Paradkar, cercetător șef la CSIRO și coautor al studiului.

''Într-o bună zi, în urma mai multor studii, acest țânțar ar putea ajunge să înlocuiască populațiile de Aedes aegypti din sălbăticie, (o măsură) în plus în arsenalul de strategii de control luate împotriva acestui țânțar pentru a stopa răspândirea virusului în întreaga lume'', a adăugat cercetătorul.

Zika nu s-a răspândit în Australia, însă invazivul Aedes aegypti s-a stabilit în zonele tropicale din nordul continentului, notează Xinhua.

''Infectatea în timpul sarcinii poate provoca complicații ce pot pune în pericol viața unui fetus sau a unui nou-născut, printre acestea numărându-se malformații congenitale precum microcefalia'', a precizat Paradkar.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău