Centrul tehnico-criminalistic și expertize judiciare al IGP, dotat de Statele Unite

  • 12 Decembrie 2023 16:45
Centrul tehnico-criminalistic și expertize judiciare al IGP, dotat de Statele Unite

Astăzi, 12 decembrie, Centrul tehnico-criminalistic și expertize judiciare al Inspectoratului General al Poliției a primit o donație de echipament pentru unitatea tehnico-explozivă, relatează serviciul de presă al instituției.

La eveniment au participat șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon, secretarul de Stat al MAI, Andrei Cecoltan și angajații Centrului.

Secția tehnico-explozivă este unica structură în țară care se ocupă de dezamorsarea obiectelor explozive folosite în scopuri criminale și cu cercetarea la fața locului după explozie, având competență de intervenție pe întreg teritoriul țării.

Echipamentul va fi utilizat de Centrul tehnico-criminalistic și expertize judiciare pentru dezvoltarea abilităților de cercetare, dezamorsare și transportare în siguranță a substanțelor și produselor explozibile pentru dezactivare în locuri sigure.

Echipamentele donate sunt indispensabile pentru îmbunătățirea securității muncii și protecția membrilor echipei împotriva efectelor exploziei (degajarea violentă a unei cantități mari de gaze cu efecte termice, mecanice și luminoase asupra obiectelor sau persoanelor din jur, suprapresiunii, fragmentării, impact și căldură/flacără), dar și pentru securitatea națională prin menținerea stabilității și capacitatea instituțiilor de aplicare a legii .

Șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu a mulțumit reprezentanților ambasadei SUA pentru  suport și a remarcat că: ” Provocările din ultimul timp ne-au demonstrat că pe lângă siguranța care trebuie să o oferim cetățenilor, trebuie să protejăm și angajații, riscul la care se expun fiind enorm.  Susținerea constantă din partea Ambasadei SUA pentru Poliția Națională contribuie semnificativ la consolidarea capacităților profesionale, iar varietatea domeniilor în care ambasada și-a exprimat deschiderea de a ne susține în 2023 - 2024 pe domeniile CyberCrime, Cyber Security și poliție comunitară confirmă rolul de partener strategic în asigurarea climatului de siguranță în comunitate”, a conchis șeful IGP.

Suma totală a echipamentului este de 360 000 de dolari. Remarcăm că, donația a fost făcută de Departamentul de Stat al Statelor Unite – Biroul Internațional pentru Combaterea Traficului de Droguri și Aplicarea Legii.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
14
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău