Centrul răspândirii pandemiei COVID-19 | Ce se întâmplă acum în Wuhan

  • 03 Aprilie 2020 17:44
Centrul răspândirii pandemiei COVID-19 | Ce se întâmplă acum în Wuhan

În Wuhan, autovehiculele circulă din nou pe străzi, iar pasionații de cumpărături redescoperă marile centre comerciale, însă orașul chinez care a fost epicentrul epidemiei de COVID-19 este în continuare în alertă în fața pericolului coronavirusului, informează AFP vineri, potrivit Agerpres.

Municipalitatea de 11 milioane de locuitori, asemenea altor orașe din provincia Hubei, în centrul Chinei, au fost plasate în carantină la sfârșitul lunii ianuarie, o decizie drastică, instituită pentru stoparea propagării bolii.

La Wuhan au fost recenzate 3.322 de decese și 81.620 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus, cel mai mare număr înregistrat în China.

Când numărul de noi infectări a început să se apropie de zero, autoritățile au început să ridice restricțiile de deplasare, permițând totodată și intrarea persoanelor din exterior.

Drept urmare, străzile s-au animat din nou în ultimele zile.

La sfârșitul lui ianuarie, când orașul a intrat în carantină, străzile erau pustii și tăcute, magazinele închise, frica era omniprezentă, iar locuitorii, panicați, se îmbulzeau să cumpere alimente și medicamente.

În prezent, autovehiculele încep să circule din nou pe străzi, afacerile își reiau activitatea, iar locuitorii pot din nou să-și planifice activitățile cotidiene.

"Trebuie să rezistăm! În caz contrar, ce rost mai are să trăim, nu-i așa"?, a declarat pentru AFP Waiwai, proprietarul unei mici cafenele din Wuhan. Localul său s-a redeschis duminică, dar doar pentru comenzi la pachet, întrucât distanțarea socială este în continuare obligatorie.

China se teme de un potențial al doilea val epidemic, care ar putea fi provocat de persoane care vin din țări unde COVID-19 face în continuare victime, în special Statele Unite și Europa.

Minicipalitatea Wuhan a avertizat vineri că reîntoarcerea completă la normalitate va mai dura o perioadă. Autoritățile au făcut un apel pentru evitarea unei ''relaxări'' totale, pledând pentru menținerea anumitor restricții, pentru purtarea măștilor și limitarea adunărilor de persoane.

"Bineînțeles că există încă un risc. Printre persoanele care vor veni din afara orașului, vor exista cu siguranță cazuri importate", a estimat Bian, un tânăr de 26 de ani care lucrează în domeniul alimentar.

Însoțit de un grup de prieteni alături de care se plimbă printr-un mare complex comercial, spune că este fericit să poată vedea lumina de la capătul tunelului.

"E un sentiment bun. Am stat acasă prea mult timp".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău