Centrul PAS | Compania Națională de Asigurări în Medicină nu este suficient de transparentă

  • 28 Noiembrie 2017 13:37
Centrul PAS | Compania Națională de Asigurări în Medicină nu este suficient de transparentă

Compania Națională de Asigurări în Medicină, care gestionează peste 6 miliarde de lei din bugetul asigurărilor medicale, nu este suficient de transparentă, susține Centul pentru Analize și Politici în Sănătate.

CNAM refuză să prezinte contractele încheiate cu instituțiile medico-sanitare, făcând trimitere la noțiunea de ”secret comercial”, deși legislația în domeniu permite o transparență maximă a datelor oferite publicului. Într-un răspuns la o solicitare Radio Chișinău, Compania Națională de Asigurări în Medicină dă asigurări că va publica informațiile cu privire la  contractele încheiate cu instituțiile medico-sanitare, în conformitate cu modificările adoptate recent de Parlament la Legea privind asigurarea obligatorie de asistență medicală, după publicarea în Monitorul Oficial a documentului respectiv. Totodată, CNAM informează că institui un serviciu ce va permite fiecărui cetățean să verifice suma alocată pentru serviciile medicale de care a beneficiat în instituția contractată.

Bugetul asigurărilor medicale este în creștere în fiecare an și a ajuns anul acesta la peste 6 miliarde de lei. În acest context este necesară transparența gestionării acestor bani și argumentarea modului de repartizare pentru fiecare instituție medicală, pentru a analiza modul în care CNAM asigură echitate în distribuția și utilizarea banilor din sănătate pentru persoanele asigurate, evită dublările în contractarea serviciilor, în special prin contractarea instituțiilor private, a subliniat Ghenadie Țurcanu, coordonator de programe la Centrul PAS.

”De foarte multe ori auzeam de la decidenți că contractul Companiei cu instituțiile medicale este secret comercial. Centrul PAS s-a adresat la CNAM să prezinte, în baza Legii cu privire la accesul la informație, contractele și deciziile Consiliului de Administrație al CNAM și clar că am primit un răspuns că toată informația de a fi făcută publică se găsește pe pagina web a CNAM”, a declarat Ghenadie Țurcanu.

 Se mai constată creșterea cheltuielilor pentru servicii medicale complexe și costisitoare, în defavoare asistenței medicale primare, dar fără argumente din partea CNAM, a adăugat Ghenadie Țurcanu.

”Pentru asistența medicală primară observăm o micșorare an de an a alocațiilor, dar vedem majorarea de sute de procente e mijloacelor pentru serviciile medicale de performanță. În deciziile Consiliului de administrație, care nu sunt publice, noi nu putem vedea cum s-au luat deciziile referitoare la cum s-au repartizat acești bani”, a spus Ghenadie Țurcanu.

Datele referitoare la contractele pe care le are CNAM cu instituțiile medicale, atât cele publice, cât și cele private, trebuie să fie transparente, în conformitate cu legislația cu privire la accesul la informație dar și cu normele specifice referitoare la asigurările în medicină, a explicat Natalia Roșca, avocată care a analizat aceste norme.

”Contractele administrative între CNAM și instituții nu sunt acoperite de secretul comercial și, în virtutea faptului că și CNAM, și instituțiile respective, sunt furnizori de informație, ele trebuie să ofere informație la solicitare”, a declarat Natalia Roșca.

În total, peste 400 de instituții medico-sanitare publice și private și peste 200 de farmacii sunt contactate anual pentru a presta servicii medicale și farmaceutice.

Pentru anul 2018, bugetul asigurărilor medicale va crește. Potrivit proiectului Legii Fondurilor, aprobat de Guvern, cheltuielile se vor ridica anul viitor la peste 6 miliarde 600 de milioane de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
0
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău