Centrul Național de Terminologie ar urma să fie lichidat. Expert: „Un atentat asupra limbii române”

  • 04 Aprilie 2018 14:42
0%
00:00:00
00:00:00

Centrul Național de Terminologie, care are rolul de a controla corectitudinea denumirilor de firme și instituții, precum și a textelor publicitare ce apar în spațiul public, ar urma să fie lichidat. Atribuțiile centrului vor fi preluate de Agenția Servicii Publice, potrivit unui proiect elaborat de Centrul de Implementare a Reformelor. Reprezentanții instituției ce urmează să fie lichidată afirmă, pe de altă parte, că astfel nu va mai exista nicio instituție care să se ocupe de promovarea limbii române în Republica Moldova. 

Transferarea atribuțiilor de control a corectitudinii denumirilor de companii, a etichetelor și a textelor publicitare  la Agenția Servicii Publice este argumentată de președintele Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan, prin necesitatea creării unui ghișeu unic de obținere a autorizaților de către agenții economici. El a subliniat că aceste atribuții nu se vor pierde, dar că ar putea exista o perioadă de tranziție, necesară pentru angajarea personalului specializat în acest domeniu, care nu va fi transferat din cadrul Centrului, dar va fi organizat un nou concurs public.

Noi toți suntem conștienți că avem nevoie de o mână care să verifice corectitudinea aplicării normelor lingvistice în spațiul public. Această funcție nu se pierde, ea este delegată la punctul de înregistrare și autorizare de activitate a agenților economici. În momentul în care se depune o autorizație pentru publicitate externă la primărie, primăria este obligată să aibă avizul pozitiv al ASP (Agenția Servicii Publice).”

Centrul de Terminologie oferă consultațiile în regim on-line, astfel încât nu creează situații de birocrație anevoioasă care să împiedice activitatea agenților economici, a argumentat Valeriu Culev, cercetător în cadrul centrului. Potrivit lui, lichidarea centrului ar crea un vid instituțional în domeniul supravegherii corectitudinii limbii române în spațiul public.

Centrul dispare, în lege este un vid, pur și simplu, nu mai rămâne nimeni care să se ocupe de promovarea propriu-zise a limbii române. Cei cărora noi le făceam observație, le ceream să respecte standardele limbii literare au fost nemulțumiți și au făcut tot posibilul ca să nu mai avem împuterniciri așa ca să putem să influențăm la nivelul respectiv. Azi se face ultima lovitură. Arătăm că nu avem nevoie.”

Solicitat de Radio Chișinău, Valeriu Culev a calificat această inițiativă drept un „atentat asupra limbii române”. El a subliniat că Institutul Național de Terminologie are în atribuțiile sale nu doar procedura de verificare a denumirilor de companii sau a textelor de pe etichete, dar și alte acțiuni de promovare a limbii române precum elaborarea standardelor de terminologie, de modele de acte oficiale, de instrucțiuni pentru utilizarea produselor. Totodată, el a explicat că o expertiză profesionistă în acest domeniu este necesară pentru ca în spațiul public să nu apară denumiri agramate sau care nu corespund normelor limbii române. Totuși, decizia finală referitoare aprobarea unei denumiri era luată până acum de Camera Înregistrării de Stat, ale cărei atribuții de asemenea au fost trecute la Agenția Servicii Publice.

Proiectul privind lichidarea Centrului Național de Terminologie a fost dezbătut în cadrul Comisiei parlamentare pentru cultură, educație și mass-media, dar nu a fost aprobat, pentru că nu întrunit voturile din partea deputaților. Decizia urmează să fie adoptat în plenul Parlamentului. Centrul Național de Terminologie se află în prezent în componența Institutului de Filologie al Academiei de Științe a Moldovei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,12 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău