Centrul Național de Digitizare, inaugurat în incinta Bibliotecii Naționale a R.Moldova, cu sprijinul guvernului nipon. Ministrul Culturii: „Sarcina noastră este să păstrăm și să punem în valoare arhivele pe care le deține patrimoniul cultural scris”

  • 23 Februarie 2022 15:22
Centrul Național de Digitizare, inaugurat în incinta Bibliotecii Naționale a R.Moldova, cu sprijinul guvernului nipon. Ministrul Culturii: „Sarcina noastră este să păstrăm și să punem în valoare arhivele pe care le deține patrimoniul cultural scris”

De ziua Națională a Japoniei, Biblioteca Națională a Rep. Moldova a inaugurat astăzi, cu sprijinul guvernului nipon, un Centru Național de Digitizare. Este vorba despre un echipament de ultimă generație care va face posibil crearea bibliotecii virtuale care va putea fi accesată din orice bibliotecă din Rep. Moldova, transmite Radio Chișinău.

Reprezentanții Bibliotecii Naționale își propun ca în următorii cinci ani toate serviciile oferite de instituție să fie digitalizate, de la intrarea în bibliotecă până la decontarea unei cărți. La ceremonia de inaugurare a Centrului Național de Digitizare a participat ambasadorul Japoniei la Chișinău, Yoshihiro Katayama. El a amintit despre sprijinul pe care Japonia l-a oferit Rep. Moldova încă de la obținerea independenței.

Începând din anul 1993 când noi am oferit medicamente și produse sanitare în valoare de peste 2 milioane de dolari după care am continuat cu multe proiecte de exemplu ocrotirea sănătății, agricultura sau amenajarea infrastructurii sociale”

Printre invitați a fost și Ministrul Culturii din Rep. Moldova, Sergiu Prodan, care a vorbit despre necesitatea lăsării acestui patrimoniu drept moștenire generațiilor următoare.

Suportul de hârtie cât de bun, drag și scump nu ar fi este totuși limitat și sarcina noastră este să păstrăm și să punem în valoare arhivele pe care le deține patrimoniul cultural scris. Patrimoniul țării noastre nu este doar ceea ce ne-au lăsat strămoșii este în primul rând ceea ce o să reușim să lăsăm noi generațiilor următoare ”

Despre importanța digitizării patrimoniului Bibliotecii Naționale a vorbit și vicepremierul pentru digitalizare Iurie Țurcanu.

Este absolut important ca aceste materiale rare, aceste publicații pe care Biblioteca Națională le deține să le valorificăm, să avem grijă să le digitizăm, să le trecem prin tehnologie în veșnicie virtuală, pentru ca să aibă acces la ele toată lumea. Ca să afle din aceste materiale, care vorbesc de la sine cine am fost, ce lupte am dus, ce valori am împărtășit, care ne-au fost bucuriile, care ne-au fost problemele cu care ne-am confruntat ca națiune. Să nu ne mai mintă cei care de multe ori ne transmit mesaje false despre istoria noastră”.

Cu ocazia inaugurării Centrului Național de Digitizare, Biblioteca Națională a inaugurat și o expoziție de carte niponă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău