BERD va oferi susținere financiară pentru modernizarea infrastructurii de cale ferată din Republica Moldova

  • 18 Octombrie 2023 12:43
BERD va oferi susținere financiară pentru modernizarea infrastructurii de cale ferată din Republica Moldova

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) va oferi suport financiar pentru modernizarea infrastructurii de cale ferată din Republica Moldova. Membrii Comisiei economie, buget și finanțe au aprobat, în ședința de astăzi, 18 octombrie, raportul pentru proiectul de lege care prevede ratificarea unui acord de împrumut în acest sens, transmite Serviciul de presă al legislativului.

BERD va oferi Republicii Moldova un împrumut în valoare de 23 de milioane de euro, acordat în două tranșe. De asemenea, țara noastră va beneficia și de un grant de 20 de milioane de euro, oferit de Comisia Europeană. Banii vor fi folosiți pentru efectuarea lucrărilor de reparație a coridorului feroviar Vălcineț – Ocnița – Bălți – Ungheni – Chișinău – Căinari.

Potrivit autorităților, renovarea respectivului coridor feroviar va avea drept rezultat atragerea volumelor de mărfuri și majorarea numărului de pasageri. Asta pentru că, după realizarea lucrărilor de reparație, se va majora viteza de circulație a trenurilor, vor fi eliminate anumite restricții și va fi redus timpul de rotație a trenurilor.

Împrumutul va fi acordat pe un termen de 15 ani. Ratificarea Acordului de Împrumut dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare „RLF – Răspuns de urgență – Căile Ferate din Moldova”, semnat la Chișinău la 27 iunie 2023, va fi propusă spre examinare în plenul Parlamentului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Sun
18
Mon
22
Tue
22
Wed
14
Thu
8
Arhivă Radio Chișinău