Centrul Multifuncțional pentru Copil și Familie „Sfânta Ana”, un loc cald unde mamele și copiii găsesc soluții complexe la nevoile lor

  • 03 Noiembrie 2022 09:42
Centrul Multifuncțional pentru Copil și Familie „Sfânta Ana”, un loc cald unde mamele și copiii găsesc soluții complexe la nevoile lor

La doar 3 luni de la lansare, Centrul Multifuncțional pentru Copil și Familie „Sfânta Ana” a devenit un loc sigur și de încredere pentru sute de familii aflate în dificultate. Echipa Centrului colaborează practic cu toate organizațiile din Republica Moldova, care lucrează cu refugiații ucraineni, cu adulți și copii care trec prin situații dificile de viață.

Dacă se apropie omul cu o problemă, pe care noi nu o putem soluționa, imediat identificăm soluțiile în rândul organizațiilor-partenere. Și invers, ne bucurăm că centrele pentru refugiați ghidează mamele și copiii din Ucraina către Centrul „Sfânta Ana”, știind că, la Diaconia, vom găsi neapărat o soluție pentru problema, nevoile lor”, spune Iraida CAZAC, manageră a Centrului. 

De ce multifuncțional? Pentru că Centrul „Sfânta Ana”, pe lângă faptul că oferă un spectru larg de servicii pentru adulți și copii, a fost gândit ca un spațiu unde și refugiații și persoanele din localitate să găsească un loc cald pentru comunicare și pentru liniște sufletească, mai explică Iraida Cazac.

Între timp, peste 900 de persoane refugiate s-au adresat deja cel puțin o dată pentru ajutor sau sprijin la Centrul „Sfânta Ana”. Acestea au beneficiat de suport material (pachete cu produse alimentare, igienice), de consiliere psihologică și juridică gratuite, servicii de integrare pe piața muncii, fie le-a fost facilitat accesul la instruire și formare profesională.

Peste 300 de persoane refugiate și 170 de familii din comunitatea locală au primit pachete cu produse alimentare si igienice din partea Băncii de Alimente, partener strategic al Misiunii Sociale „Diaconia”.     

Școlarii găsesc la „Sfânta Ana” un spațiu prietenos unde le place să revină. Zilnic, peste 20 de elevi din clasele I-VII frecventează programul After School. Elevii dispun de sală de clasă dotată cu calculatoare și conexiune la internet. Copiii din Ucraina se bucură de sprijinul pedagogilor care le facilitează învățământul la distanță, ajutându-i să rămână conectați cu școala și profesorii de acasă.

Fiecare elev care alege să frecventeze centrul beneficiază de transport gratuit de la școală spre centrul „Sfânta Ana”, de un prânz cald și gustos și comunicare vie cu prieteni noi.

Pentru cei mai mici beneficiari, a fost gândit programul RESPIRO.

Copiii de la 3 la 6 ani pot fi lăsați pentru câteva ore în grija pedagogului și psihologului, care îi implică pe copii în activități educative și distractive, oferind părintelui un respiro pentru a merge la un interviu de angajare, la un curs de profesionalizare sau pentru a se ocupa de sarcini cotidiene urgente.

La baza activităților în care sunt implicați micii beneficiari ai Centrului „Sfânta Ana” stă metodologia SOLE (Self Organized Learning Environment/ Mediu de învățare auto-organizat). Modelul SOLE se bazeză pe „întrebări mari”, autodescoperire, schimb de experiență și spontaneitate – exact ceea de ce au nevoie copiii pentru a se simți liberi, pentru a crea și pentru a explora lumea într-un mediu prietenos.

Copiii care pășesc  în fiecare zi pragul Centrului „Sfânta Ana” vorbesc limbi diferite, au vârste diferite și nici micile lor istorii de viață nu se repetă. Dar găsesc atât de ușor limbă comun.

Polina, o fetiță din Ucraina, a venit azi pentru prima dată la Centrul „Sfânta Ana”. Mămica a lăsat-o în grija pedagogilor responsabili de programul Respiro pentru doar câteva ore. După ce se va acomoda, va rămâne pentru mai mult timp. Dar, surpriză! Polina nu vrea să plece.

Are aici atâtea jucării interesante! Atât de interesante, încât tableta plină cu jocuri preferate, pe care nu o lăsa din mână, stă acum tristă în rucsac. După câteva minute bune de negocieri, Polina renunță. Acceptă să meargă acasă, cu condiția că mămica o va aduce aici și mâine.

La primul etaj, e ora de terapie prin artă. După ce și-au terminat temele, un grup mixt de fete și băieți din Ucraina și din Moldova explorează tehnici de desen în acuarelă. Copiii înfiripă un dialog româno-ucrainean. Se înțeleg din prima și fac schimb de ustensile. Limba culorilor și emoțiilor e universală, de aceea psihologii doar ghidează discret activitatea.

Toate serviciile din Centrul Multifuncțional pentru Copil și Familie „Sfânta Ana” sunt și vor rămâne absolut GRATUITE.

Centrul Multifuncțional pentru Copil și Familie „Sfânta Ana” a fost lansat pe 14 iulie 2022 de Misiunea Socială „Diaconia” cu sprijinul financiar al Caritas Austria și Nachbar in Not. Inițiativa face parte din Programul „În Brațele mamei” al Misiunii Sociale Diaconia. Echipa Centrului „Sfânta Ana” ajută în special cuplurile mamă-copil, atât cele din rândul refugiaților ucraineni, cât și familiile din comunitatea locală, să-și dezvolte reziliența la situațiile de criză, să-și reevalueze nevoile individuale și să facă propriile alegeri pentru a-și recâștiga propria autonomie în viața de zi cu zi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău