Centrul medico-social „Sfântă Agata” de la Ocnița, inaugurat cu sprijinul Cehiei

  • 04 Decembrie 2019 19:35
 Centrul medico-social „Sfântă Agata” de la Ocnița, inaugurat cu sprijinul Cehiei

Centrul medico-social „Sfântă Agata”, destinat persoanelor vârstnice și invalizilor, a fost inaugurat astăzi în orașul Ocnița. Acesta este parte a proiectului „Asigurarea calității și accesibilității serviciilor medico-sociale în Republica Moldova finanțat de către Agenția Cehă de Dezvoltare, în cadrul cooperării pentru dezvoltare cu Moldova în perioada 2018-2023. Bugetul proiectului este de 810 mii de euro, transmite IPN.

În cadrul Centrului se vor presta servicii de igienizare, proceduri de fizioterapie conform recomandărilor medicului de familie. După amiază, echipa se va deplasa la domiciliul persoanelor cu mobilitate redusă, care nu pot veni la Centru. Aici vor activa un specialist, o asistentă medicală si asistenți sociali.

Prezent la evenimentul de inaugurare, ambasadorul Cehiei în Republica Moldova, Zdeněk Krejčí, a declarat că sprijinul pentru serviciile de îngrijire a persoanelor este o prioritate pe termen lung pentru Republica Cehă. Pe parcursul ultimelor zece ani, Cehia a finanțat deschiderea a nouă centre de îngrijire, inclusiv la domiciliu, acesta fiind al zecelea.

Potrivit ambasadorului, pe lângă reconstrucția, echipamentul și finanțarea activității centrelor de îngrijire, sprijinul ceh are ca scop și îmbunătățirea legislației, a cadrului instituțional în domeniu. În acest scop, se lucrează împreună cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Din 2022, Centrul medico-social „Sfântă Agata” urmează să treacă sub administrarea autorităților locale. Până atunci, cheltuielile vor fi acoperite de proiect, iar administrarea va fi asigurată de Asociația Obștească „ Homecare”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău