Centrul de instruire și producție din Chișinău cu sediul demolat și activitatea stopată
-
12 Februarie 2019 17:05
Centrul de instruire și producție din Chișinău, al cărui sediu a fost demolat, a fost mutat la o nouă adresă, iar procesul de instruire a specialiștilor în domeniul securității naționale, pe care o asigura în exclusivitate acest centru, a fost stopată. Deocamdată nu se știe când va fi reluată activitatea centrului.
Centrul de instruire și producție a fost mutat într-un nou sediu, care nu este pregătit pentru a desfășura instruirea, iar schimbarea s-a produs tocmai în ajunul expirării acreditării, ce are loc odată la 5 ani. Noul director al Centrului, Valeriu Decusară:
„Am pus linoleum, am dat cu vopsea, acum este foarte frumos. Rămâne să amenajăm sălile de clasă. Azi suntem în 12 februarie… Undeva pe 18 vrem să începem!”
Pe de altă parte, unii angajați sunt îngrijorați privind activitatea de mai departe a instituției. Ei consideră că acreditarea Centrului nu va fi atât de ușor de obținut în condițiile actuale. Astfel, specialiștii din domeniile industriei ce prezintă pericol sporit pentru securitatea populației, care sunt obligați să treacă testarea odată pe an, nu vor avea unde să fie instruiți. Iată ce ne-a spus Larisa Tcaci, specialistă din cadrul Centrului de Instruire, pe care am întrebat-o când crede că va fi reluată activitatea instituției :
“Centrul poate să fie gata poate peste vreo jumătate de lună, sau peste vreo lună, dar dacă e vorba de unele specialități, mult va depinde de ANACEC (Agenția Națională de Acreditare și Calificare). E greu de spus peste cât timp, vor fi acreditate anumite specialități sau nu. Instituția în totalitate, va fi acreditată sau nu, e greu de spus”.
Președintele Asociației patronale a serviciilor publice, Mihail Severovan, consideră că agentul privat nu-și respectă obligațiile de a asigura activitatea centrului de instruire, iar responsabili pentru monitorizarea respectării contractelor ar fi specialiștii de la Ministerul Economiei:
„Compania asta de construcții, care a cumpărat instituția, are propriile interese – de a construi, etc. Dar mai departe, ceea ce ține de ramurile economiei, ce se va întâmpla cu acest combinat, instruirea specialiștilor, care în altă parte nu se mai pregătesc – habar de grijă! Noi am avut o întâlnire la Ministerul Economiei, au promis că vor cerceta situația. Ei trebuie să efectueze controlul implementării contractelor!”.
Deși am solicitat opinia Ministerul Economiei la această temă acum două săptămâni, directorul adjunct al Agenției pentru Proprietatea Publică din cadrul ministerului, Dorina Cebotarean, ne-a spus că la această dată încă nu poate să ne ofere un răspuns.
Precum afirmă președintele Asociației patronale a serviciilor publice și specialiști din cadrul Centrului de Instruire, demolarea vechiului sediu a avut loc ilegal, deoarece licența pentru demolare a expirat în noiembrie anul trecut. Arhitectul șef al municipiului Chișinău, Sergiu Borozan ne-a declarat că această licență a fost ulterior prelungită.