Centrul de Excelență în Educație Artistică ”Ștefan Neaga” a împlinit 75 de ani de la fondare

  • 22 Martie 2020 10:00
Centrul de Excelență în Educație Artistică ”Ștefan Neaga” a împlinit 75 de ani de la fondare

Centrul de Excelență în Educație Artistică ”Ștefan Neaga” (fostul colegiu cu același nume) a împlinit duminică, 22 martie, 75 de ani de la înființare, informează MOLDPRES.

La 22 martie 1945 a fost constituită Școala Profesională de Muzică și Coregrafie, considerată a fi succesoarea activității primei școli de muzică din Basarabia, care a funcționat între anii 1900-1930 (Școala de Muzică organizată de Filiala din Chișinău a Societății Muzicale Imperiale Ruse).

Instituția, subordonată Direcției Artelor din RSSM, și-a început activitatea în iulie 1946, inițial într-o clădire  de pe strada Inzov, nr. 24 (astăzi strada Serghei Lazo), apoi a fost transferată într-o clădire nouă, pe strada Schmidt nr. 85 (astăzi strada Mitropolit Varlaam), alături de Filarmonica Națională (1950). Ulterior, instituția a trecut în clădirea de pe strada Hristo Botev, nr. 4, unde se află până în prezent. La 19 aprilie 1955, Școlii Profesionale de Muzică i se conferă numele compozitorului, pianistului și dirijorului Ștefan Neaga. În 1964, în fața blocului de studii a fost instalat bustul lui Ștefan Neaga.

În primul an de studii (1946-1947), școala a fost frecventată de 72 de elevi, înscriși în cadrul secțiilor: orchestrală aerofonă, orchestrală de coarde, pian, instrumente populare, dirijat coral și canto. În 1948, a fost deschisă și secția teoria muzicii și compoziție.

În perioada anilor 70 ai secolului XX, instituția este reorganizată în Școala de Muzică și Coregrafie  din Chișinău, apoi a obținut denumirea de Colegiul Republican de Muzică ”Ștefan Neaga” (cu instruire în limba română, 23 iunie 1991), devenind ulterior Colegiul de Muzică ”Ștefan Neaga” (23 decembrie 2003). La 15 iulie 2016, prin Hotărâre de Guvern, instituția este reorganizată în Centrul de Excelență în Educație Artistică ”Ștefan Neaga”.

La 29 iulie 1996, în orașul Tvardița, raionul Taraclia, a fost constituită Filiala Colegiului Republican de Muzică ”Ștefan Neaga”, cu secția de instrumente populare bulgare și coregrafie.

Primul director al școlii a fost profesorul și violonistul Stepan Kavun. Printre primii profesori, în mare parte absolvenți ai Conservatorului din Chișinău, au fost T. Gurtovoi, I. Sorocher, S. Solobel, G. Ceaicovsachi-Mereșanu, A. Stârcea, E. Eftodienco, E. Bogdanovschi, L. Berov, S. Vanstein. I Iarmacova, I. Caftanat ș.a. În prezent, în funcția de director este Gheorghe Perju. Pe parcursul mai multor ani, aici au studiat Mihai Dolgan, Lidia Botezatu, Ion Suruceanu, Zinaida Julea, Simion Duja, Petre Neamțu, Serghei Ciuhrii, Mihai Ciobanu ș.a.     

Actualmente, aici pot fi studiate specialitățile: interpretare muzicală (instrumente cu corzi, pian, instrumente aerofone și percuție, instrumente populare moldovenești), canto (academic și popular), dirijat coral, muzicologie și dans. În cadrul Centrului de Excelență în Educație Artistică Muzicală ”Ștefan Neaga” activează colectivele artistice: Corala ”Gloria”, Orchestra de Cameră, Orchestra Instrumentelor Aerofone și de Percuție, Orchestra de Muzică Populară ”Tinerii Rapsozi”, Ansamblul Etnofolcloric, Orchestra de Muzică Populară Bulgară și Ansamblul de Dansuri Populare Bulgărești. Astăzi, aici activează circa 200 de cadre didactice și învață peste 300 de elevi.

Sursa:Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
-0,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău