Centrul de dirijare în situații excepționale și-a încheiat activitatea

  • 09 Ianuarie 19:59
Centrul de dirijare în situații excepționale și-a încheiat activitatea

În perioada 7 - 9 ianuarie 2024, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a activat Centrul de dirijare în situații excepționale (CDSE), fiind implicați 73 de angajați. Centrul de dirijare în situații excepționale al CSE și-a desfășurat activitatea în trei ture, începând cu data de 7 ianuarie 2024, ora 18:00, până la data de 9 ianuarie 2024, ora 12:00, relatează MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare a Guvernului.

Responsabilii din cadrul Centrului au monitorizat situația pe traseele și în localitățile din țară, deconectările de la energia electrică și au conlucrat cu comisiile pentru situații excepționale locale. În total, în acțiunile de prevenire și lichidare a consecințelor situațiilor excepționale au fost implicate 5068 de persoane, cu 1648 de mijloace: IGSU - 417 forțe/zi,  Inspectoratul General al Poliției - 2175 de angajați, Inspectoratul General de Carabinieri - 236, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră - 553, Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească - 1200, ÎS „Administrația de Stat a Drumurilor” - 456, SA „Premier Energy” - 10, SA „RED Nord” - 21 de angajați. 

Conform ultimelor informații, frontul atmosferic a părăsit teritoriul țării noastre, rămânând urme de ninsori slabe în sudul țării. În legătură cu pătrunderea masei de aer polar pe teritoriul țării, pe 10 ianuarie, temperatura aerului, pe parcursul nopții, se va situa între -10 și -15°C. Izolat se va menține polei slab pe firele electrice și copaci, iar pe drumuri va fi ghețuș. Ninsori nu se prevăd. 

Circulația rutieră  pe drumurile naționale este asigurată în condiții de iarnă.

În prezent, sunt efectuate lucrări pe sectorul de drumuri naționale Cantemir:

G131 R35 – tronsonul Bobocica – G132;
G134 R34 – tronsonul Doina – Coștangalia – G132;
G135 – tronsonul spre Ceadîr-Lunga.

Sunt implicate 263 de mijloace tehnice și 294 de angajați. Au fost utilizate 830 de tone de sare și 463,5 tone de material antiderapant. 

Ministerul Energiei se află în contact permanent cu reprezentanții operatorilor de sistem din sectorul energiei electrice și gaze naturale, în vederea monitorizării și dispunerii de informații operative privind procesul de lichidare a circumstanțelor și statutul procesului de reconectare a consumatorilor din localitățile afectate de condițiile meteorologie speciale. Totodată, a fost instituit inclusiv un mecanism de raportare periodică privind situația operativă în ceea ce privește deconectările de la rețeaua de alimentare cu energie electrică.
ÎS „Moldelectrica” a raportat despre funcționarea stabilă a sistemului electroenergetic.

Actualmente, sunt deconectate următoarele linii electrice: 

LEA-110 kV „Giurgiulești – Vulcănești Raionala” (echipa de intervenție inspectează linia pentru a identifica cauza deconectării);
LEA-110 kV „CERS Moldovenească – Purcari” (ruperea a două faze la intrare în SE Nezavertailovca, echipa de intervenție efectuează lucrările necesare, astfel că spre seară linia va fi reconectată).

Se mențin unele fluxuri majorate de energie electrică (500-600 MW) orientate din România spre Ucraina.

SA „Energocom” a informat despre acoperirea comercială integrală a necesarului de consum a malului drept pentru data de 9 ianuarie 2024.

Rămân afectate parțial 14 localități din raionul Rezina, două din Florești, cinci localități din Orhei și câte una din Ștefan Vodă și Vulcănești.

Infrastructura de transport și distribuție a gazelor naturale funcționează în regim stabil.

Conform datelor generate din sistemul 112, au fost recepționate 178 de apeluri de solicitare a ajutorului, fiind realizate 59 de intervenții pentru deblocarea unităților de transport aflate în dificultate.

Poliția activează în regim de alertă. Pene de curent la inspectoratele de poliție nu s-au înregistrat, fluxul informațional, recepționarea apelurilor cetățenilor și reacționarea la acestea fiind asigurată continuu. În prezent, pe drumurile din țară sunt mobilizați 675 de polițiști, cu 224 de unități de transport. 

Angajații Inspectoratului General de Carabinieri activează în regim sporit, desfășurând activități tipice domeniului de competență.

Sectoarele Poliției de Frontieră și Serviciul Vamal activează în regim normal, în conformitate cu planurile și misiunile de serviciu.

Punctele de trecere a frontierei de stat activează în regim normal. Fluxul de persoane și mijloace de transport este unul echilibrat. Sistemele de telecomunicații și IT ale Poliției de Frontieră funcționează în regim normal, defecțiuni tehnice, de program sau lipsa legăturii cu bazele de date nu au fost raportate.

Vacanța de iarnă a elevilor va fi prelungită cu o zi sau două. Decizia a fost adoptată de CSE la nivel de raion sau municipiu. Ministerul Educației și Cercetării va monitoriza deciziile aprobate la nivel local de CSE și, la necesitate, va prezenta informații actualizate privind organizarea procesului educațional.

Unitățile militare continuă activitatea în regim normal, solicitări pentru intervenție nu au fost, subunitățile destinate să intervină în caz de necesitate sunt pregătite să acționeze în comun cu structurile Ministerului Afacerilor Interne.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Thu
18
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Arhivă Radio Chișinău