Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției: Modificările Legii cu privire la funcția publică sunt inoportune
-
20 Decembrie 2016 15:04
Proiectul de completare și modificare a Legii cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public dă peste cap regimul incompatibilităților de funcții și afectează lupta anticorupție.
De această părere sunt autorii raportului de expertiză al inițiativei efectuat de Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC). Raportul a fost prezentat într-o conferință de presă la IPN, marți, 20 decembrie.
Expertul Viorel Pîrvan a menționat că scopul anunțat al proiectului de lege este acordarea posibilității funcționarilor publici de a desfășura alte activități remunerate în sectorul privat, fiind astfel excluse unele restricții și incompatibilități stabilite pentru funcțiile publice. Nota informativă a proiectului de act legislativ supus expertizei nu conține o argumentare suficientă a promovării proiectului. Autorii nu au adus argumente convingătoare privind necesitatea excluderii unor incompatibilități în funcțiile publice și nici nu au descris eventualele consecințe, efecte și impactul unor asemenea prevederi legale.
Viorel Pîrvan a specificat că o astfel de inițiativă va duce inevitabil la apariția conflictelor de interese deoarece i se va permite funcționarului public să activeze în domeniul privat. Or, legislația actuală, prin astfel de interdicție, anume conflictele de interese încearcă să le evite. Expertul a adăugat că această inițiativă contravine standardelor și principiilor internaționale care prevăd că funcționarii publici nu pot cumula o funcție în sectorul privat.
Expertul e de părere că, în cazul adoptării proiectului în lectură finală de către Parlament, respectarea principiilor transparenței, participării și responsabilizării va fi asigurată insuficient. În concluziile raportului de expertiză se menționează că adoptarea proiectului de lege de către Parlament este inoportună.
Galina Bostan, președinta CAPC, a subliniat că această inițiativă nu ar fi trebuit să apară. Acum, pe lângă faptul că instituțiile statului sunt slabe, și funcționarii publici nu vor mai activa calitativ deoarece vor da prioritate muncii care le aduc un venit mai mare.
Expertiza a fost realizată în cadrul implementării proiectului „Armonizarea legislației cu standardele internaționale în domeniul drepturilor omului”, susținut financiar de Apărătorii Drepturilor Civile din Suedia.