Centrul COVID-19 Chișinău e pregătit în proporție de 90%. Andrian Candu: „De ce la Moldexpo și nu la Arena”

  • 03 Aprilie 2020 14:05
Centrul COVID-19 Chișinău e pregătit în proporție de 90%. Andrian Candu: „De ce la Moldexpo și nu la Arena”

Centrul de triaj pentru bolnavii de COVID-19, amplasat la Centrul Expozițional ”Moldexpo„ din capitală, a fost finalizat în proporție de 90%, și este funcțional începând de astăzi, anunță autoritățile. Acesta ar dispune de 375 de locuri, față de 700 anunțate anterior. Opoziția critică locul amplasării Centrului și menționează că ”Arena Chișinău” ar fi mult mai potrivită pentru tratarea bolnavilor de COVID-19, din contul infrastructurii performante.

Centrul de triaj, deschis la Moldexpo, ar urma să fie funcțional în trei zile, spune directorul Centrului COVID-19, Oleg Crudu.

„Centrul COVID-19 Chișinău e pregătit în proporție de 90%. În acest moment sunt deschise trei zone: zona de triaj primar, zona de triaj de etapă sau zona galbenă pentru pacienții gravi care are o capacitate de 80 de paturi, zona roșie are capacitatea de 40 de paturi, 10 deschise. Iar în zona verde sunt 100 de paturi. Acestea sunt absolut dotate: laborator, radiologie și imagistică. Vom face trainingul lucrătorilor medicali, iar mâine se va efectua simularea fluxului de pacienți. După aceste măsuri, centrul poate fi pus în funcțiune.”

Primăria Chișinău anunță că astăzi a fost deschis cel de-al doilea pavilion pentru internarea suspecților cu COVID-19, cu o capacitate de trei sute de paturi, amplasate în odăi improvizate, față de doar 75 de paturi în primul pavilion. Centrul a fost amenajat în 3 zile de către specialiști din domeniul medical și militari.

Inițial, autoritățile anunțau că centrul va avea o capacitate de 700 de locuri pentru suspecții de COVID, însă în cele două pavilioane ar fi potrivit primăriei, doar 375 de paturi.

Opoziția a criticat decizia autorităților de a amplasa Centrul de triere pe teritoriul Centrului Expozițional Moldexpo. Președintele grupului „Pro Moldova”, Adrian Candu, susține, într-un mesaj publicat pe Facebook, că Arena Chișinău, amplasată înafara orașului, ar fi un spațiu mai potrivit, cu spații separate, băi, cabine de duș, lifturi, bucătării și cel mai important, cu un sistem de ventilare performant.

De ce guvernanții amenajează un spital de campanie la Moldexpo și nu la Arena Chișinău? Ce interese stau la mijloc? Arena Chișinău are un spațiu de 8.000 m2, unde pot fi amenajate peste 1.000 de paturi, pentru plasarea bolnavilor suspectați de covid-19. În plus, sunt zeci de toalete și dușuri, inclusiv accesibile pentru invalizi, lifturi, spații de lucru separate pentru medici, spații de cazare și recreere pentru lucrătorii medicali, lifturi, bucătării și cafeterii. Totul este nou, neutilizat și amenajat confortabil! Cu sistem de ventilare performant”.

În replică, președintele Igor Dodon a menționat că la Arena Chișinău ar mai fi de lucru, deși în luna februarie asigura cetățenii că sediul acesteia e gata în proporție de 99,9%.

Decizia de a institui un centrul de Triaj, COVID-19, a fost anunțată la începutul săptămânii de Comisia Situații Excepționale. Instituția are mai multe drepturi asupra instituțiilor medicale de stat și private din Republica Moldova. Astfel, conducătorii instituțiilor medico-sanitare publice republicane, municipale ori raionale, precum și a instituțiilor medicale private sunt obligați să asigure detașarea tuturor lucrătorilor angajați către Centrul COVID-19 Chișinău, dacă acest lucru va fi cerut de minister sau de către conducerea centrului de triaj, cu achitarea integrala a salariului acestora.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău