Centru comunitar de sănătate mintală, inaugurat la Cahul

  • 19 Decembrie 2015 10:32
Centru comunitar de sănătate mintală, inaugurat la Cahul

Un centru comunitar de sănătate mintală a fost inaugurat vineri, 18 decembrie, la Cahul.

Acesta este cel de-al treilea centru deschis în cadrul proiectului „Suport pentru Reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova”, implementat în patru raioane-pilot: Cimișlia, Cahul, Orhei și Soroca, transmite IPN.

Noul centru dispune de o sală pentru terapie ocupațională și una de tratament. În instituție își desfășoară activitatea un psiholog, trei psihiatri, trei asistente medicale și un asistent social.

Aceștia au la evidență peste 2000 de persoane, dintre care circa jumătate suferă de retard mintal. Aproape 500 au tulburări mintale organice, precum demență, epilepsie și tulburări post-traumatice. Printre afecțiuni se atestă schizofrenie, tulburări delirante, tulburări nevrotice și somatice și depresie. Potrivit oficialilor de la Ministerul Sănătății, inaugurarea centrului va permite scăderea fluxului de pacienți către spitalele de psihiatrie și evitarea instituționalizării.

Reforma serviciilor de sănătate mintală se bazează pe implementarea conceptului de Tratament Flexibil Asertiv Comunitar (FACT – Flexible Assertive Community Treatment), utilizat cu succes în Marea Britanie, Olanda și SUA, în vederea oferirii serviciilor de sănătate mintală cu sprijinul unei echipe multidisciplinare.

Proiectul este implementat de Institutul de Sănătate Mintală și Adicții Trimbos din Olanda, cu sprijinul financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare. Acesta are o durată de 4 ani și se va încheia în 2018.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău