Centrele comerciale se redeschid astăzi, în condiții de Cod Roșu de COVID-19 în Chișinău

  • 06 Martie 14:34
Centrele comerciale se redeschid astăzi, în condiții de Cod Roșu de COVID-19 în Chișinău

Începând de astăzi, se permite reluarea activității centrelor comerciale în zilele de sâmbătă și duminică, potrivit deciziei Comisiei Extraordinare pentru Sănătate Publică. Aceasta, însă, vine în aparentă contradicție cu alte prevederi ale aceleiași hotărâri, din 5 martie 2021. Documentul stabilește restricții dure pentru localitățile unde este instituit nivelul de alertă Cod Roșu, așa cum este în Chișinău, unde se înregistrează cele mai multe îmbolnăviri și unde sunt localizate cele mai multe centre comerciale.

Măsurile prevăd:

–  restricționarea deplasării populației și izolarea la domiciliu;

–  interzicerea adunărilor în masă, inclusiv de natura activităților culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment cu participarea fizică a persoanelor;

–  prestarea doar a serviciilor esențiale (vitale);

–  interzicerea vizitelor neesențiale la unitățile de interes public (bancă, poștă, etc.);

–  servicii de asistență medicale ajustate și doar cele esențiale;

–  instituirea instruirii la distanță (online).

Astfel, activitatea centrelor comerciale nu se încadrează în categoria serviciilor esențiale, iar mall-urile nu reprezintă unități de interes public, precum băncile sau poșta.

Menționăm, că administratorii centrelor comerciale sunt obligați să monitorizeze starea de sănătate a angajaților, să efectueze cu strictețe termometria fiecărui vizitator și să permită accesul acestora în incinta clădirilor doar cu purtarea măștilor de protecție. Intrarea în magazine trebuie restricționată pentru persoanele care vor manifesta simptome de febră. Totodată, pentru fiecare persoană, centrele comerciale trebuie să asigure o suprafață de 4 metri pătrați, din suprafața comercială liberă. Hotărârea Comisiei nu stabilește cum poate fi asigurată această măsură.

Mai multe centre comerciale din capitală au anunațat deja pe paginilor lor de pe rețelele de socializare că își reiau activitatea în weekend.

  

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
14
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:2,06 m/s
Sun
10
Mon
10
Tue
9
Wed
10
Thu
12

Curs oficial BNM 17 Aprilie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.3806 -0.0000
USD 17.8731 -0.0000
RON 4.3416 -0.0000
UAH 0.6392 -0.0000
RUB 0.2325 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău