Centrala nucleară Zaporojie din Ucraina a fost trecută pe alimentarea electrică de rezervă

  • 10 August 2023 11:37
Centrala nucleară Zaporojie din Ucraina a fost trecută pe alimentarea electrică de rezervă

Centrala nuclear-electrică Zaporojie din Ucraina, aflată sub ocupație rusă, a pierdut din nou conexiunea cu ultima linie de energie externă în timpul nopții și a fost trecută pe o linie de rezervă, a comunicat joi compania ucraineană de energie Energoatom, transmite REUTERS.

Potrivit Energoatom, cea mai mare centrală nucleară din Europa se află în pragul unei pene de curent, în condițiile în care linia de rezervă dispune de jumătate din capacitatea de energie a liniei electrice principale. "Un astfel de regim este dificil pentru uzina cu reactoare, durata acestuia este limitată prin modul de proiectare și poate duce la defecțiuni ale echipamentelor principale din unitatea de energie", a precizat Energoatom, pe Telegram.

Centrala nuclear-electrică Zaporojie, cu cele șase reactoare ale sale, se află sub controlul Rusiei din primele zile ale invaziei Moscovei, în februarie 2022. Centrala a devenit unul dintre punctele principale ale conflictului, cele două părți învinuindu-se reciproc pentru bombardamente în zonă.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) încearcă de mai multă vreme să stabilească un mecanism de siguranță, pentru prevenirea accidentelor. Niciunul dintre cele șase reactoare ale centralei nu produce energie electrică. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:84 %
Vint:2,57 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău