Centrala de la Cuciurgan activează la capacitate maximă pentru a produce criptovalută. Tiraspolul speră că aceasta va îmbogăți bugetul

  • 28 Iunie 2018 12:22
Centrala de la Cuciurgan activează la capacitate maximă pentru a produce criptovalută. Tiraspolul speră că aceasta va îmbogăți bugetul

Legea „cu privire la tehnologiile informaționale blockchain în RMN" este deja implementată, iar în buget au ajuns primele venituri, a anunțat așa-zisul premier de la Tiraspol, Alexandr Martînov.

Potrivit agenției INFOTAG, Martînov a subliniat că implementarea legii este văzută ca una dintre principalele venituri potențiale în bugetul pentru anii 2018 și 2019.

"Pe teritoriul Transnistriei a fost deja adus echipamentul necesar pentru mining. Practic, toată puterea liberă a CERS Moldovenești, fiind vorba de aproximativ 200 MW, este aproape complet asimilată. Bugetul a obținut primele venituri. Din câte cunosc, luna aceasta a mai fost adus un alt lot de echipament în RMN, iar această activitate își ia avânt", a spus reprezentantul Tiraspolului.

Potrivit lui Aleksandr Martînov, pentru 2019 este planificată creșterea capacității Centralei cu 150 MW, ceea ce va aduce suplimentar în buget 250 mil. ruble.

El consideră că, dacă vor exista două sau trei precedente bune, numărul investitorilor străini care doresc să se ocupe de tehnologiile blokchain în Transnistria va crește.

Menționăm că Centrala de la Cuciurgan produce energie electrică, ulilizând, în mare parte, gaze naturale. Tiraspolul refuză însă să achite pentru gazele naturale rusești, iar datoria a ajuns de aproape 6 miliarde de dolari. Conform contractului actual, Chișinăul este obligat să achite întreaga datorie. 

După cum a informat anterior INFOTAG, Legea cu privire la dezvoltarea tehnologiilor blockchain a fost adoptată în ianuarie. Aceasta oferă facilități fiscale, vamale și alte tipuri de facilități companiilor de mining care doresc să-și dezvolte afacerea în Transnistria. În special, companiile nu au nevoie să obțină licențe, echipamentele de mining nu sunt supuse taxelor vamale la import, iar băncile transnistrene pot deschide conturi pentru companiile străine fără ca acestea să prezente documente privind punerea lor la evidența fiscală în RMN. Autoritățile garantează rezidenților zonei economice libere create asistență maximă în domeniul furnizării de energie. Pentru ei, pot fi introduse tarife speciale pentru serviciile monopolurilor naturale, inclusiv la energia electrică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău