Centenarul Unirii | Manifestație la Chișinău, dedicată Unirii Basarabiei cu România, acum 100 de ani

  • 25 Martie 2018 07:54
Centenarul Unirii | Manifestație la Chișinău, dedicată Unirii Basarabiei cu România, acum 100 de ani

O manifestație dedicată Unirii Basarabiei cu România, acum 100 de ani, pe 27 martie 1918, este convocată duminică la Chișinău. Această demonstrație, la care și-au anunțat participarea cele peste 130 de primării semnatare ale declarației de ReUnire, principalele partide de opoziție din Republica Moldova și lideri ai unor importante partide din România, se va desfășura în Piața Marii Adunări Naționale.

Manifestația de duminică, 25 martie, va fi un test de democrație pentru Republica Moldova, susțin organizatorii.

Întrunirea se anunță a fi una pașnică, chiar dacă, spun liderii mișcării unioniste, oamenilor li se inoculează frica că ar putea avea loc provocări.

Potrivit președintelui Mișcării Civice ”Tinerii Moldovei”, Anatol Ursu ”În sate, foarte mulți mă întreabă ce se va întâmpla pe 25 martie. Dacă nu vom fi atacați. Astăzi m-a sunat cineva din Municipiul Chișinău și mi-a zis că se teme să nu fie cumva o baie de sânge, că noi trebuie să vorbim nu doar cu poliția dar dacă va fi ne voie să intervină armata.  Nici nu știam cum să reacționez. Este și de râs dar și de plâns. Lumea este la propriu intimidată și speriată să nu participe la acest eveniment. Va fi o manifestare absolut pașnică, va fi o sărbătoare. Suntem în linie dreaptă pentru Unire”, a declarat Anatol Ursu, într-o conferință de presă.

Primarul satului Puhoi, raionul Ialoveni, Petru Frunze, i-a chemat pe susținătorii Unirii să nu le fie teamă:

„Vă îndemn pe toți să nu vă fie frică. Îi îndemn pe toți cei care au semnat Declarații de ReUnire, să se mobilizez pentru a informa și alte persoane, și împreună toți să fim o voce. Să înțeleagă autoritățile de pe ambele maluri ale Prutului că poporul își dorește Unirea.  Manifestația va fi una pașnică. Vor participa oameni care activează în domeniul educației, administrația publică, profesori, medici, agenți economici care își doresc piața de desfacere. Va fi o sărbătoare, și considerăm ca va fi primul pas spre Marea Unire”, a subliniat Petru Frunze.

Din România, la Adunarea Centenară vor participa reprezentanți ai turor  formațiunilor politice. Traian Băsescu, Ludovic Orban, Titus Corlățean, Constantin Codreanu, sunt câteva nume anununțate să participe la acest eveniment.

Liderii politici aflați la putere în Republica Moldova nu au dat curs invitației de a lua parte la aceasta Adunare.

La nivel oficial pe 27 martie nu va fi  organizată nicio acțiune, iar Partidul Socialiștilor, a cerut instituțiilor de forță să oprească pătrunderea în Republica Moldova a ceea ce a numit „provocatori din statul vecin”.

O delegație a Parlamentului Republicii Moldova, din care vor face parte deputați de la guvernare și din opoziție, condusă de șeful Legislativului, Andrian Candu, și o alta din partea Guvernului, vor participa însă pe 27 martie la ședința solemnă organizată de cele două camere reunite ale Parlamentului României.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău