Centenarul Marii Uniri | La Alba Iulia 100 de figurine din lut „s-au prins” în „Hora Centenar"

  • 18 Septembrie 2018 16:23
Centenarul Marii Uniri | La Alba Iulia 100 de figurine din lut „s-au prins” în „Hora Centenar

O sută de figurine din lut, reprezentând țărani, „prinse" într-o horă, creație a artistului brașovean Marius Diaconu, pot fi admirate într-o expoziție vernisată marți la Palatul Arhiepiscopal Ortodox din Alba Iulia, în cadrul unei manifestări dedicată Centenarului Marii Uniri.

Artistul spune că este primul său mare proiect, în colaborare cu ASTRA Codlea, și reprezintă Unirea românilor, iar cele 100 de personaje, reprezintă câte un an din viața românilor, fiind Centenarul

La rândul său, președintele Despărțământului Codlea al ASTRA, Mircea Dragoș, a spus că "Hora Centenar" este, de fapt, "o transpunere a dimensiunii mioritice" a Marii Uniri.

Cei 100 de "țărani prinși în horă" sunt admirați de către trei "ciobani", grupul mioritic, și trei "ostași români întorși de pe front, din care unii mutilați".

Expoziția a fost vernisată în cadrul lucrărilor simpozionului științific "Asociația Astra. Contribuție la Actul Marii Uniri", eveniment organizat marți, la Alba Iulia, de Consiliul Județean Alba, Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Președinte ASTRA, Dumitru Acu, a declarat că simpozionul se încadrează între momentele organizate de ASTRA în cinstea Centenarului Marii Uniri. "În cadrul simpozionului s-au evidențiat momente generale, relative la contribuția ASTREI la făptuirea idealului unității naționale, dar și momente locale care au contribuit la realizarea Marii Uniri", a spus Acu.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău