Centenarul Marii Uniri | Ion Lazarenco Tiron și Avram Iancu vor înota 100 de km pe Prut
-
25 Mai 2018 08:20
Înotătorii Avram Iancu și Ion Lazarenco Tiron vor pleca înot vineri, 25 mai, pe ultimii o sută de kilometri ai râului Prut, pentru a marca astfel împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire din 1918, startul în această cursă, intitulată "Umăr la umăr pentru o istorie comună", urmând să fie dat din localitatea Oancea, județul Galați.
Evenimentul va începe la ora 10,00, la căminul cultural din Oancea, după care cei doi înotători vor plonja în Prut de la podul Oancea-Cahul, urmând să parcurgă împreună ultimii o sută de kilometri au râului, până la confluența acestuia cu fluviul Dunărea.
"Vom înota o sută de kilometri pentru a marca o sută de ani de istorie comună. Vom înota până în locul în care Prutul își pierde identitatea ca râu, dar mai ales ca graniță", a declarat marți, pentru AGERPRES, Avram Iancu.
Potrivit acestuia, cursa pe râul Prut se va încheia, cel mai probabil, pe 27 mai, deoarece Iancu și Lazarenco Tiron și-au propus să străbată, în medie, câte 30 de kilometri pe zi.
"Îmi zice cineva că apa va fi rece; zic eu: la sufletele calde, apa se simte altfel. Nu va fi ușor, dar nimic frumos nu-i ușor", a notat Ion Lazarenco Tiron pe pagina sa de socializare.
Cei doi sportivi vor fi însoțiți pe râul Prut de un caiac în care se va afla Ulise Galu, din Brașov, cel care a fost alături de Avram Iancu și în cursa acestuia de 2.860 de kilometri pe Dunăre, anul trecut.
Avram Iancu s-a făcut cunoscut în august 2016, când a reușit să treacă înot Canalul Mânecii, iar în vara anului trecut a parcurs, fără costum de neopren și labe de înot, întreg cursul Dunării, timp de 89 de zile.
Ion Lazarenco Tiron se numără printre cei opt oameni care au reușit să străbată înot cele șapte strâmtori ale lumii incluse în circuitul "Ocean's Seven". Acestea sunt: Canalul Mânecii, Gibraltarul, Canalul de Nord, ce leagă țărmul irlandez de cel britanic, Canalul Catalina din California, strâmtoarea Molokai din Hawai, strâmtoarea Tsugaru din Japonia și strâmtoarea Cook din Noua Zeelandă, ultima performanță fiind stabilită în ianuarie 2018.